Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraften är stark - även i Dalarna

Annons

På de flesta organiserade Star Wars-fora har trycket varit stort den senaste tiden. På en av de största, Fanforce, kan diskussionerna gå höga. De två mest debatterade ämnena är huruvida de nya filmerna är bra eller inte, och om Star Wars-böcker ska ha lika hög status som filmerna. Ett tredje, lite smalare ämne är storleken på Darth Vaders rymdskepp Executor, där åsikterna kan vara många och hätska.

- Men jag tycker det är en ganska meningslös diskussion och lägger mig inte i, säger Johanna Nybelius, 23, ursprungligen från Falun.

För tio år sedan såg hon Luke Skywalker, prinsessan Leia och R2-D2 för första gången. Hon föll inte pang bom, men tyckte det var rolig underhållning och bestämde sig för att se nästa del.

- Då upptäckte jag att det var riktigt kul, och när de återigen visades på bio 1997 blev det allvarligt, säger hon.

Hon registrerade sig snabbt på ett nätforum för Star Wars-fans. I dag är hon djupt engagerad i Fanforce, en världsomspännande organisation som försöker få Star Wars-fans att mötas. Men inte bara vid datorn, utan även i verkliga livet.

- Från början fanns två globalt ansvariga för organisationen. Båda bodde i USA. När de ville utöka med en tredje blev jag nominerad och vald. På den tiden hade jag redan hjälpt de tyska, franska och engelska forumen att komma i gång, säger Johanna Nybelius.

Den svenska avdelningen, Fanforce Sweden, ordnar idag fester, köar ihop för biljetter och träffas inför en premiär för att ladda upp med de tidigare filmerna.

På deras hemsida blir diskussionerna inte fullt så heta. På sin höjd handlar debatten om vilket lag som vinner Elitserien eller Allsvenskan.

Till en Star Wars-premiär är det tradition att vifta med lasersvärd och klä ut sig. Johanna Nybelius intresse för Star Wars har gått hand i hand med hennes intresse att sy. Hemma i garderoben har hon tre Padmé-klänningar.

Fanforce Sweden har dock inga krav på att medlemmar ska ha Star Wars-dräkter, och långt ifrån alla har det. Det kravet har däremot nätsidan Rebellegion.com, där Johanna Nybelius också är medlem. Tillsammans med 757 andra Star Wars-fans från hela världen har hon lagt ut en bild på sig själv i klänningen.

- För att sy en klänning måste man först få tag i bilder som visar hur den ser ut. Sedan letar man i mönsterkataloger för att hitta den rätta formen, förklarar hon.

- Efter det letar man efter tyger som kan kombineras så att det blir som det ska vara. För att lyckas måste du prova dig fram, sprätta upp och sy igen.

TORBJÖRN HALLGREN

Mer läsning

Annons