Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körsångare i alla åldrar firade kyrkomusikens dag

Annons

I går firades kyrkomusikens dag runt om i församlingarna. I Falu Kristine kyrka hölls på kvällen musikgudstjänst med alla kyrkans körer under Linda Janssons och Johan Lindströms ledning. Den senare välkomnades till sitt vikariat som löper på cirka ett år.

Margareta och Mats Åbergs nära trettioåriga gärning som kyrkomusiker uppmärksammades förra året genom att en stipendiefond grundades. Den delade i går kväll för första gången ut stipendier om 1 000 kronor till fyra förtjänta körsångare.

Anna Kjellin fick stipendiet delvis för att hon fungerar som en länk mellan kyrkomusiken i Stora Kopparbergs kyrka och Kristine kyrka. Martha Andersson fick stipendiet för sitt arbete med kördräkterna, Ingemar Dahlen för sina insatser som vicedirigent och Sven-Erik Nylander fick stipendiet delvis som ett bidrag för pendlandet från Borlänge.

- Som kilometerersättning är det uselt och som arbetslön en katastrof. Gör något roligt för tusenlappen och tänk på er tid i kören, sade Mats Åberg till stipendiaterna.

Stipendiefonden finansierade också klaverutdrag ur Johannespassionen til Ungdomskörens alla medlemmar. Ungdomskören ska sjunga verket den 3 april.

Kristine kyrkokörs ordförande Lisbeth Svensson berättade också att det ska bli möjligt att söka stipendier ur fonden för att exempelvis genomgå kurser för körsångare.

Ljusgudstjänsten besöktes av ungefär 150 personer och kollekten gick till Västerås stifts kyrkosångsförbund, vilket firar 80 år i år.

Mer läsning

Annons