Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kors, vilket tryck på S2!

Annons

Musik | jazz

Nils landgren

och Funk Unit

S2, Borlänge

Publik: 250

måndag 5/4

Jag har förstått, när jag läser mina yngre kollegers rapporter från de musikaliska arenorna, att Energi och Attityd är de verkligt gångbara honnörsorden.

Massor av båda sorter fanns på S2 när Nils Landgren och hans Funk Unit steg upp på scenen inför 250 personer i måndags kväll.

Succé, detta numera näst intill betydelselösa ord, fick full täckning när Landgren fattade solistmicken och avslutade kvällen med Thank you for the music.

Det var alltså Abba som svarade för merparten av gruppens material den här kvällen.

Landgren och hans medmusikanter är nämligen ute på en promotionturné med anledning av sitt nya album med Abba-låtar.

Det var fullt drag från första sekund och Andersson/Ulvaeussuccéer staplades på varandra. Somliga lätt igenkännbara, medan andra var försedda med arrangemang som inte direkt inbjöd till spontan allsång.

Det är en mycket kompetent grupp Degerforstrombonisten far runt med, den saken är klar, men det kan inte hjälpas att det blir en smula tröttsamt med fullt ös från början till slut, hur rytmiskt det än är.

Den här sortens beat kvällen igenom för lätt tankarna till hurtig tysk marschmusik hur bra den än är framförd, och gruppens två lysande stjärnor, tenoristen Karl Martin Almqvist och pianisten Daniel Karlsson, fick oförtjänt finna sig i att hamna i bakgrunden av kapellmästarens trombonespel (mycket bra som vanligt!) och tämligen jämntjocka klangmassor från övriga medmusikanter. Synd på sådana solister.

För en och annan var säkerligen gästsolisten Pierre Swärd en av kvällens toppar. Han lockades fram på scenen och bevisade att han inte är en musikalisk angelägenhet enbart för jazzmetro-(ku)polen på Tunaslätten.

På det hela taget en kväll med verkligt ös, men, som sagt, en smula enahanda.

Det kändes som om det var musik mer lämpad som funktionsmusik på krogen en fredagskväll än en konsert för sittande publik en måndagskväll i Borlänge.

Men populärt var det och energi och attityd saknades verkligen inte.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons