Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korkat, kul och hjärtligt

Annons

actionkomedi |

Men in black 2

regi: Barry Sonnenfeld

i rollerna: Will Smith, Tommy Lee Jones, Rip Torn, Lara Flynn Boyle, Johnny Knoxville, Rosario Dawson m.fl.

Tror ni att det är svårt att vigga ihop pengar till specialeffekter om du är verkställande producent och heter Steven Spielberg? Nä. Tänkte väl inte det. Och specialeffekter är i stort sett det enda den här uppföljaren handlar om. Specialeffekter och coola repliker.

Det oaptitliga manliga kackerlacksmonstret från den första filmen har uppgraderats till supersexigt kvinnligt ormtentakelmonster, och Kay som blev "neuraliserad" för kärlekens skull jobbar på posten i början av filmen, men i övrigt så är det mesta sig likt för männen i de svarta kostymerna.

Jorden måste hela tiden räddas, de utomjordiska maskarna måste hållas i schack på Manhattan, de tekniska manickerna måste visas upp för biografpubliken.

Berättelsen är nätt och jämnt ens en förevändning för att få braka loss i animations- och effektstudion, och radarduon Jay och Kay varvar coola repliker med mer eller mindre smuggliga skämt. I parti och minut. Helt och hållet utan någon som helst underliggande substans.

Och det är faktiskt ganska befriande med en sådan här film i den tropiska svenska högsommarväggen av hetta. En film helt befriad från ambitioner, pretentioner, intentioner. En film utan vare sig under- eller övertankar. En film som bara vill klä sig stilrent, dra på sig solbrillorna, visa upp de senaste lasergevären och spetta iväg vitsar om allt mellan cp-skadade morsor och anala rymdexpeditioner.

Från det att ormskurken Lara Flynn Boyle landar i New York i en juicepress från Alessi till det att den sköna rymdprinsessan Laura flyger iväg i en äggklocka av vit Hammarplast är det full rulle med hippa prylar, rappkäftade skämt, påkostad action och dumdum intrig.

Det är helt enkelt ganska kul att följa Jays och Kays kamp för att rädda världen, universum och allting från död och förintelse. Will Smith och Tommy Lee Jones tycks trivas fint som komisk duo, Rip Torn är ljuvlig i sin lilla, lilla biroll som männen i svarts luttrade chef Zed, och Lara Flynn Boyle är skönaste kvinnliga manslukerskan från rymden sedan Barbarellas dagar.

Korkat, kul och hjärtligt.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons