Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korkade älgar tar hem spelet

Annons

film| familj/äventyr

BJÖRNBRÖDER

regi: Aaron Blaise och Robert Walker

röster: Björn Bengtsson, Robin Bivefors, Simon Norrthon, Claire Wikholm m fl

Det fanns en tid då Disney hade monopol på animerad storfilm. Men på senare år har allt fler konkurrenter tagit upp jakten om våra barns veckopengar och vissa har gjort ett bättre jobb än jätten själv.

När Disneys eget dotterbolag Pixar dessutom börjat göra fantastisk, datoranimerad film är hotet mot traditionellt animerat berättande större än någonsin. Frågan är om den här björnhistorien har något gensvar att komma med.

Den unge inuiten Kenai drivs av ett omåttligt hämndbegär då en av hans bröder blivit dödad av en björn. Hämndaktionen leder dock till ett ytterst oväntat resultat då Kenai upptäcker att han, genom en magisk kraft, blivit förvandlad till en björn själv. Plötsligt går Kenai från jägare till byte då hans kvarvarande bror gör precis allt för att fullborda hämnden.

När Kenai sedan påbörjar sin björnvandring står klyschorna som spön i backen från start till mål.

Ändå måste man kapitulera inför det charmiga genomförandet av dessa plattityder och historien har faktiskt en del viktigt att säga. Att förstå saker och tings värde först när man ser det med andras ögon, samt förmågan att acceptera naturens gång är ämnen som berörs och berör.

Men den största behållningen står ändå två korkade älgar för, suveränt överförda till svenska (skånska) av Anders Jansson och Johan Wester från humorserien HippHipp. I stort sett alla komiska höjdpunkter levereras av dessa herrar.

Man har lyckats knåpa ihop en både söt och sorglig historia om brödraskap och acceptans, som via en något krokig väg går in i hjärtat. Men om den här sortens film ska överleva måste Disney våga gå utanför sin väderbitna mall nästa gång.

STAFFAN JANSSON

Mer läsning

Annons