Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstvideo med såpasatir

Annons

En ny konstscen har inrättats i Stadsbiblioteket i Falun i form av en visningsstation för konstfilm, en diskret placerad tv-skärm mitt i rummet. Ta en hörlur, dra fram en fåtölj och begrunda den första av en rad konstfilmer som ska visas i vår.

Den första som loopar runt i rutan heter Sportstugan och utspelar sig mitt i Bergslagsskogen, dit filmarna Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson tog med sig sju dansare.

Den förbryllande "handlingen" visar sig ha många ingångar. En består helt enkelt av den oundvikliga skönhetsupplevelsen i vildmarkens solskimrande vattenblänk.

En annan ingång förmedlas med humor. Den korta filmen är en helt oemotståndlig drift med allehanda tv-såpor, av den typ där ett antal storstadsmänniskor lämnas åt sitt öde i en främmande miljö. Gravallvarligt på såpors vis kommenterar ledaren Henrik sitt poängsystem över märkliga sysselsättningar, medan andra tar upp "den konstiga stämning" som uppstår när någon hugger ved.

I den absurda allvarskomiken lurar samtidigt en oro - är det verkligen en lek? Eller döljer krumbukterna en ganska meningslös väntan på skogens Godot?

Gunilla Heilborn, som arbetar med performance, dans och film, och Mårten Nilsson, som är filmfotograf, har låtit filmen växa fram utan manus och lyckats få in mycket i mellanrummen. Bakom filmkonstprogrammet i biblioteket står Elizabeth Pethrus, Film i Dalarna, och konstkonsulenten i Dalarna, Jordi Arkö, och konstfilmvisningarna sker i samarbete med Gävleborgs och Uppsalas visningsstationer. I Gävle har man visat konstfilm/videokonst i offentliga miljöer sedan flera år och Uppsala fick sin första visningsstation förra året.

Samarbetet på det här området kommer att utvecklas på flera sätt, med en årlig konstfilmfestival och med föreläsningar och workshops.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons