Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskolan räddas

Annons

Det hade varit skamligt om Dalarna som ända län i landet skulle stått utan konstutbildning, säger han.

Hotet om nedläggning av länets enda konstutbildning efter nyår har rört upp känslorna inom konst- och kulturkretsar i länet.

Kent Boholm tror att debatten haft det goda med sig att det satt Gruvstugans betydelse som konstforum i folks medvetande.

Konstskolan, som är en förberedande grundutbildning, drivs av Fornby folkhögskola. Rektorn för folkhögskolan, Karl-Erik Pettersson, förklarade nyligen att han vid styrelsemötet den 14 juni tänkte lägga fram förslag om nedläggning. Som skäl anfördes att utbildningen steg för steg fått minskade landstingsanslag under 1990-talet, samtidigt som statens bidrag till Kunskapslyftet nu dras in. Folkhögskolorna i landet har allmänt haft en utveckling mot försämrad ekonomi.

- Det här är en verksamhet som bedrivits på marginalen, säger Landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson. Hela budgeten är på 700 000 kronor, bortsett från elevavgifterna, och Fornby folkhögskola har förklarat att de bara kan bidra med högst 300 000 kronor. 400 000 kronor har saknats.

- En nedläggning av länets enda konstskola får inte ske, menar Alf Johansson. Landstinget garanterar nu att verksamheten fortsätter år 2003.

Dalarnas Bildningsförbund har också förklarat sig vara beredda att gå in med 200 000 kronor i bidrag.

Välkomna bidrag kommer dessutom från Falu kommun - 50 000 kronor - och från Sparbanksstiftelsen, som skänker 30 000 kronor.

För att skolan i Gruvstugan ska kunna säkras på längre sikt tillsätts en grupp som ska undersöka framtida driftmöjligheter.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons