Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnatten tar paus

/
  • Initiativtagaren till Konstnatten och till Falu Konstvecka, konstnären Pernilla Wesström, ställer in arrangemanget i år.

Konståret i Dalarna brukar öppna med Konstnatten, en vernissage- och festkväll vid Falu Gruva
Men i år tar arrangemanget en paus.
– Det är en organisatorisk utmaning att genomföra, konstaterar Pernilla Wesström, initiativtagare.

Annons

Konstarrangemanget Konstnatten i Falun har vuxit för varje år sedan starten för sex år sedan. Vad som började som en konsthappening i kvarteret Östanfors 2007 har utvecklats till att bli en angelägenhet för hela länet - och tillresande från grannlän. Förra året växte Konstnatten ytterligare och blev starten på en konstvecka där institutioner, gallerier, professionella konstnärsdrivna verkstäder och ateljéer öppnade sina verksamheter och bjöd in till utställningar.

Men i år blir det varken Konstnatt eller Konstvecka.

– Vår ambition är att fortsätta på samma sätt nästa år, vi är jätteglada för det samarbete som påbörjats, säger Konstnattens ordförande och initiativtagare, konstnären Pernilla Wesström.

Att man valt att ta en paus beror på organisatoriska faktorer.

– Allt sker på ideell basis. Evenemanget har tagit så stora proportioner att vi inte har kapacitet att organisera hela evenemanget, säger Pernilla Wesström.

Förra året deltog omkring 40 konstnärer i arrangemanget, uppskattningsvis 800 besökare kom till Konstnatten vid gruvan. Tio procent av dessa var tillresande från andra län.

– Vi hade först planer på att göra en Konstnatten "light", men bestämde oss för att avstå. Det är viktigt att vi har ett intressant innehåll och håller hög kvalitet. Då är det bättre att ta en paus och satsa ordentligt nästa år i stället.

Då hoppas Wesström att man har ytterligare samarbetspartners och en lokal som inte kräver samma uppbyggnad som tidigare lokaler har gjort.

– Vi tittar på flera lösningar, och har flera idéer om hur vi ska kunna utveckla evenemanget.

Mer läsning

Annons