Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer med ny syn på slöjden

Annons

Resultatet av designprojektet har blivit en sommarutställning på Zorns textilkammare med titeln Mora hemslöjd in i framtiden 1905 - 2005 Þ.

Det här är en utställning fri från klichéer. Morahästarna lyser med sin frånvaro, de förbrukades redan på 90-talet i otaliga konstnärliga experiment.

Gunilla Frost och Kristina Karlsson på Mora hemslöjdsbutik initierade designprojektet förra året.

De ville på nytt ta upp hemslöjdens tidigare tradition att anlita konstnärer i produktionen och är glada över det lyckade samarbetet mellan formgivare, slöjdare och lokal småindustri.

Besökare i textilkammaren möts av Nygårds Anna Bengtssons poetiskt sparsmakade utställningsarkitektur, där högresta björkstammar slår an en nordiskt ljus ton. Den lokala kulturen känns närvarande i föremålen, även om form och uttryck är nyskapande.

Anna Sjons Nilsson har valt skördefesten som tema i sina produkter. På tygtrycket Skördefest dansar kvinnorna, iklädda Mora sommardräkt, för att fira den goda skörden.

- Moradräkten med sin vita vadmal har varit min favorit under många år, säger Anna Sjons Nilsson. Det är också ett härligt tyg att brodera i.

Hennes vadmalskuddar är broderade med lingarn - skira gräsvippor och distinkta kransar. Den vävda förningsduken är också bekransad och mellan björkarna vajar lätta vita linnegardiner.

- Det här projektet har gett mig en möjlighet att frossa i den tradition jag är uppväxt i, säger modedesignern Nygårds Anna Bengtsson.

För henne är Moradräkten särskilt viktig vid livets stora högtider. Tre vackra magder (förkläden) har inspirerat henne till en dopklänning, en barnfilt och en pläd randad i varma dräkttoner. Barnfiltens traditionella barockornament är starkt uppförstorade, något som totalt förnyat deras uttryck.

- Minimalismens era har börjat luckras upp och i dag finns ett intresse för mönsterornamentik, säger Nygårds Anna Bengtsson.

Den vita dopklänningen i linne har släktskap med Moradräktens vita förkläde. På klänningen kan barnens namn broderas in längs hålsömmarna med traditionella dalsömmar. Märkningen blir själva huvudbroderiet och klänningen blir vackrare ju fler namn som infogas. Nederkantens band är en omarbetning av ett original från Mora hemslöjdens vänners samlingar.

De tre formgivarna har arbetat var för sig, men allt fungerar påfallande väl tillsammans.

Till den festligt högtidliga tonen anknyter också de mässingsblanka ljusstakar Ebba Matz komponerat. För henne som skulptör är det ovanligt att tänka i produktformgivning. Hon funderade mycket över hur ljusstaken skulle kunna vara föränderlig och passa för olika miljöer och tillfällen.

Resultatet blev stakar för ett, tre eller fyra ljus, som alla går att kombinera. Formen är djärvt förenklad, byggd på platta cylindrar. Uppifrån ter sig stakarna massiva, sedda från sidan dominerar ljusspelet emellan.

Flerljusstakarna kan med sin böjda form fogas ihop till en ring eller till en oändlig girland för långbordet.

Stakarna tillverkas av anrika Morells metallgjuteri i Mora. Många fler småindustrier skulle kunna ha glädje av förnyande samarbete med formgivare och konstnärer i framtiden.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons