Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstmöte i det gröna

Annons

Konstnärerna Torsten Dahl 1903-67) och Gösta Backlund (född 1930) hann träffas en del medan den betydligt äldre Dahl levde. Nu möts också deras måleri i en gemensam utställning i det lantligt gröna Nordbäck.

Utställningen går under titeln Oväntat möte, kanske för att alla möten mellan Torsten Dahls säregna bildvärld och andra konstnärers verk oundvikligen måste kännas oväntade.

Torsten Dahl-sällskapet har arrangerat utställningen i Galleri Kerstisgården tillsammans med Gagnefs konstförening samt kulturnämnden och ABF i Gagnef.

Gösta Backlund berättade under vernissagen om hur han som ung besökte Dahl i Mockfjärd och bland annat fick höra om hans intresse för Torsten Renqvists sätt att teckna.

Torsten Dahl tog intryck av enkelheten, han arbetade ingalunda enbart på känsla, utan studerade noga hur linjerna i en teckning betedde sig och förhöll sig till varandra.

I sista brevet från Torsten Dahl till Backlund skrev han om hur oändligt svårt det är att måla det gröna, kanske också för att den gröna tiden för honom också var den svårmodiga tiden. Men i målningarna i Galleri Kerstisgården ter sig naturen mild och genomlyst. Där finns också exempel på hans dova och dubbelbottnade studier av människa och natur.

Gösta Backlund gick sina egna vägar som konstnär. I utställningen finns två sviter äldre bilder, en livfull samtalsserie och en som visar hur konstnären samtalar med duken och till slut bokstavligt talat kliver in i motivet.

Då och fortsättningsvis har det handlat om att skapa måleriskt intressanta kompositioner.

I de nya bilderna har det lett till skirt och lätt, starkt reducerat uttryck.

En likhet mellan Torsten Dahl och Gösta Backlund finns i naturromantiken.

Båda tog intryck av Harry Martinsson och Torsten Dahl var särskilt starkt inspirerad av diktarens intima grästuvslyrik där kosmos och mikrokosmos möttes.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons