Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstens död i Dalarna

Annons

Vem kan tänka sig ett framtida Dalarna utan ett "eget" konstliv? Ingen vill väl se ett landskap där ett av benen i kulturens byggnad fattas eller haltar.

Men kanske får vi vänja oss vid att den etablerade goda konsten håller sig i storstäderna i framtiden. Kanske kommer den bara till oss på turné, som en slags kulturcirkus, och mellanlandar i konsthallen innan den drar vidare i landsorten. Kanske återstår då hos oss bara amatörgallerier med turistkonst.

När stora kulturinstitutioner drabbas hörs protesterna. När konstlivet drabbas kommer ingen omedelbar chock. Istället är det som om döden sakta smyger närmare.

För vilka konstnärer kommer om några år att välja att flytta till Dalarna? Merparten av de etablerade professionella dalakonstnärerna är idag över medelåldern, få unga kommer till. De som går ut konsthögskolorna väljer att stanna i storstäderna. Där finns kontakterna, uppdragen och utställningsmöjligheterna och dit går - visar statistiken - också merparten av stipendierna och projektbidragen.

I sju år fick länet tillgång till en egen plantskola för unga begåvningar genom Fornby konstskola på gruvområdet i Falun. Där har också länskonstnären, emaljverkstaden, Konst i Dalarna, esteteleverna och konstcirklarna haft sina verksamheter. Gruvstugan är inte bara en skola, utan också en psykologisk och social markering av att länskonsten har en grogrund och en samlingsplats.

Därför är hotet om nedläggning av Fornbys konstkurs betydligt mer omfattande än det först ser ut. 14 juni väntas Fornby folkskolas styrelse ta beslut om nedläggning. Visst finns det många fler förberedande konstutbildningar i landet och det utbildas mångdubbelt fler konstnärer än som kan försörja sig på yrket i framtiden. Men de unga begåvningar, som kanske tänkt sig ett liv i länet så småningom, försvinner nu ännu snabbare härifrån. Och Gruvstugan som konstcentrum förlorar sin huvuduppgift.

Den obehagliga känslan av att Dalarnas konstliv dräneras och tynar bort förstärks.

Utställningsmöjligheterna har krympt och galleridöden i länet är skrämmande. Länsmuseet tar bara begränsat ansvar för dalakonstens utveckling. Det byggs mycket lite och finns inga pengar till konstinköp. Det är inte heller säkert att snart avgående länskonstnären ersätts av någon som företräder konsten. Kanske tar designintressen över.

Inte heller finns det någon långsiktig plan för hur konstlivet i Dalarna ska kunna hävda sig och överleva.

Det är nämligen alltid lättast att skära på konsten, eftersom den inte verkar i stora institutioner. Konstnärerna är ingen stark grupp och konstpubliken väsnas inte.

Mer läsning

Annons