Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att berätta med kniv

Annons

Man ska inte krångla till det, utan börja så enkelt som möjligt. Det tycker Modhir Ahmed, Konstgrafiska verkstadens föreståndare, som arrangerat en workshop i Galleri Se för alla som vill prova på träsnitt.

En sked, papper och vattenbaserad färg räcker bra, hävdar han, plus en skiva av träfiber och verktyg att skära med. Med skeden pressar man ut papperet mot underlaget. Tryckpress och andra avancerade hjälpmedel kan komma senare.

-Varje nybörjarkurs har haft som följd att några får lust att gå vidare och dyker upp på verkstaden som prao lite senare, säger Modhir Ahmed, som stolt berättar att flera begåvningar gått vidare till olika konstskolor och att två duktiga praktikanter håller i kursen på Galleri Se - Petra Måhlén och Jennie Forsberg.

- Träsnittet är roligt eftersom det kombinerar skulptur med teckning, tycker Jennie.

Oskar Eriksson, 14 år, tillhör de unga som ivrigt provar på:

- I början är det svårt att komma på hur man ska göra. Det är så olika mot att rita på ett papper, allt blir spegelvänt, säger han när han förbereder skivan för tryckning.

På väggarna visar en liten utställning med verk av konstnärer och barn hur olika man kan jobba. Bland de yngre begåvningarna finns Amanda Duf, som gjort en humoristisk bild med änglar som plåtar varandra.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons