Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstdröm förverkligas

Annons


En miljon kan tyckas vara en liten summa i sammanhanget. Men pengarna har också en vidare betydelse:

- Det betyder att staten tror på projektet, säger Kersti Jobs-Björklöf. Det inger förtroende hos alla andra som vill ge stöd.

Hon vågar inte bestämt säga när en verksamhet kan komma igång, men tillägger:

- Kanske någon gång nästa år.

Bidragsansökan har också lämnats till Stiftelsen Framtidens kultur och hos en rad fonder. Ombyggnadsarbeten och inredningskomplettering beräknas gå på åtta miljoner plus medvärdesskatt. Man är hoppfull om att kunna täcka driftskostnaderna på 1,7 miljoner med entrébiljetter och försäljning av vykort och annat, så när som på att 0,5 miljoner ännu fattas.

- Det är viktigt att påpeka att det nya konstmuseet inte kommer att påverka eller inskränka på utställningsverksamheten i Leksands kulturhus, säger Kersti Jobs-Björklöf. Båda behövs.

Dagens konst ska också få sin plats i tillfälliga utställningar i nya konstmuseet. Både lokal, regional och annan konst utifrån.

Möjligheten att låna in värdefull konst finns i och med att man höjer säkerhetsnivån i byggnaden. Nationalmuseums säkerhetschef har gjort besök och redogjort för säkerhetskraven.

Kersti Jobs-Björklöf framhåller det värdefulla i att det satsas på attraktioner som räcker längre än turistsäsongen. Högskolor och universitet kan ha glädje av samlingarna. Högskolan Dalarna har redan meddelat att de vill ha nära samarbete.

Det finns en gedigen konsttradition att bygga på i Leksand. Leksands Konstsällskap, som bildades av eldsjälen Gustaf Ankarcrona 1930, har samlingar på över 1 000 verk från 1800- och 1900-talet. Sällskapets konst visades fram till 1952 på Tingshusets övervåning och därefter i Hemslöjdens lokaler och i Kulturhuset. Nu ser det ut som om samlingarna snart kan flytta hem igen.

Museet kommer främst att visa svensk 1900-talskonst i den vackra byggnad som ritades av Gustaf Ankarcrona.

Tre betydande konstnärer ska med sina verk utgöra museets kärna: Målaren Hilding Linn-qvist, skulptören Eric Grate och textilkonstnären Alf Munthe.

Hilding Linnqvist (1891-1984) bodde periodvis i Tällberg. Han började som naivist på 1910-talet, målade en rad kända stockholmsskildringar, stilleben, landskap och porträtt och gjorde flera monumentala verk. Ett tjugofemtal målningar och åtskilliga skisser förvaltas av en stiftelse.

Skulptören Eric Grate (1896-1983) hade sin ateljé i leksandsbyn Skeberg under 1940- och50-talen. Hans skulpturer finns i många svenska städer, men han gjorde också en hel del mindre verk. Många av dem finns hos familjen Grate som är villiga att ställa dem till museets förfogande.

Alf Munthe (1892-1971) var till att börja med målare, men blev mest känd för sina textila verk. Hans större arbeten finns i ambassader, domstolar och kyrkor.

Det var Märta Delin-Linnqvist som väckte tanken på ett konstmuseum i Tingshuset när fastigheten upphörde att vara säte för Nedansiljans domsaga och köptes upp av Fastighetsbolaget Nils Skoglund AB.

Nu ska Konstmuseet organiseras i en stiftelse. I den kommer kommunen att ha sin plats, liksom Leksands Konstsällskap och Stiftelsen Hilding Linnqvists konst.

MARIANNE TÖRNER

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons