Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstbiennal i däckfirma

Annons

Sexton unga konstnärer flyttar den här veckan in i sex däcklagerbaracker i Korsnäs i Falun, för att bo och göra konst tillsammans.

Helgen 2-4 juli startar därefter Korsnäs gummi biennalen 2004.

- Det är tänkt som en festival-biennal, säger Anna Dahlqvist som är pressansvarig. Det betyder att allmänheten erbjuds en blandning av performance, foto, teckning, musik, måleri, video och skulptur.

- Att vi kallar det biennal betyder förstås också att vi hoppas kunna fortsätta om två år.

Initiativet kommer från den unga konstnären Veronica Brovall, vars pappa äger Korsnäs gummi. Veronica har skaffat en del konstnärskontakter under sin tid i Berlin och en del av deltagarna kommer från Tyskland. De övriga kommer från Sverige och Skottland. Varje inbjuden har valt att inbjuda ytterligare tre. Konstnärerna har avslutat eller går sista året på olika konstutbildningar. Alla kommer de att jobba gratis. Evenemanget får också vissa sponsorsbidrag från lokala företag.

Bellmans liv blir opera

Piteå kammaropera har givit tonsättaren Jan Sandström i uppdrag att komponera musiken medan librettot skrivs av Kjell Peder Johansson. Enligt planerna sker premiären hösten 2006 och operan kommer att framföras inom ramen för Norrlands musik- och dansteater.

Baryton Olle Persson kommer att få spela rollen som Carl Michael Bellman. (TT)

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons