Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst-paus för dansanta

Annons

konst | Malung

Sommarutställning

Galleri Grönland, Malung

Till och med 20/7

Andrea Brombacher, född i Tyskland och bosatt i Costa Rica, bryter av med exotiska kompositioner. Hennes associationsrika bilder har hämtat mycket ur en sydamerikansk tradition, där surrealismen påverkats av den indianska folkkonstens klart avgränsade färgfält. Men hennes måleri har en mildare, men ändå strålande färgskala, som betonar det drömska och innerliga stämningsläget.

Skånekonstnären Lena Ekman, som ställde ut i Storas museum i Falun för några år sedan, är en akvarellist med känsla för rytm och rörelse. Hon strävar mot en förenkling där form och färg, avskalad övertydliga detaljer, talar för sig själv. Att med direkthet återge ögonblickets intryck är hennes styrka.

Två dalakonstnärer medverkar. Staffan Helje ställde nyligen ut i Malung, teckningar i gränslandet mellan inre och yttre landskap, koncentrerade på spelet mellan ljus- och mörker.

För May Lindholm, Siljansnäs, har de förmänskligade smådjuren i lera, de humoristiska surikaterna, blivit något av en signatur. De nyfiket långörade varelserna med sina anpassliga uttryck förkroppsligar vårt mänskliga behov av att höra till, följa gruppen på gott och ont. Med ytterst små variationer i kroppslutning och nosuttryck skapas en förvånasvård uttrycksrikedom. Jättehandväskorna i gips döpta med kvinnliga namn har också något att säga oss där de tronar som vardagliga monument.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons