Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst binder ihop nytt med gammalt

/
  • Johannes Lindgren har inspirerats av Faluån i sitt jätteverk som tar plats på 500 meter asfalt intill Gruvgatan. I bakgrunden Alexandra Björk och Vilija Vitkuté som hjälper till att få verket på plats.
  • Vendela Tedestam, Falun Walk of Arts kreativa projektledare, är nöjd med blandningen av konstformer som från och med i dag visas i Faluns stadsrum.
  • I Faluån, strax nedanför Dalateatern guppar Erik Vestmans flytande jätteinstallation tillverkad av material hämtad från kommunens miljöstation. En kommentar till den miljöförstöring som tillåtits pågå.
  • Faluåns siluett slingrar sig upp mot gruvan.
  • Jon Ollars, Skördefest, målning på skiva som visas intill Faluån.

Trägen vinner. Efter mycket jobb och en uppskjuten start på två månader öppnar i dag femte upplagan av Falun Walk of Art. 15 konstverk tar plats i det offentliga rummet, och allmänheten bjuds in att delta.

Annons

Hon har lärt sig en hel del om trafikmiljö och vad som kan anses störa en bilist eller inte.

Falun Walk of Arts kreativa projektledare Vendela Tedestam rabblar trafikstatistik samtidigt som hon ger en guidning till det som dagarna innan öppningen finns att visa av utställningen.

– Det här med trafikmiljö var inget som jag reflekterade över så mycket tidigare, men det har faktiskt varit väldigt spännande att få en inblick i ett för mig nytt område, säger Vendela och låter uppriktig.

För det var just reglerna kring vad som händer när man för in konst i en trafikerad del av staden som krånglade till det med tillstånden i våras och som gjorde att man blev tvungen att skjuta upp utställningen.

– Nu känns det perfekt att öppna samtidigt som Granny Goes Street arrangeras och mycket folk är i rörelse i staden. Det är bra eftersom vi vill att folk ska interagera med verken och i ett av fallen vara med och skapa på plats, säger Vendela.

I årets upplaga deltar ett drygt tjugotal konstnärer och unga kreatörer som på något sätt har en koppling till Falun. De 15 verken är en blandning av installationer, vepor och målningar som ska placeras ut längs Gruvgatan - den nya mer koncentrerade arenan för konsten.

– Det blir en linje från centrum upp till Gruvan, ett stråk som binder ihop nutid med stadens historia, säger Vendela.

Tanken återfinns i flera av verken. Kanske tydligast i den 500 meter långa vägmålning på cykelvägen intill Gruvgatan som Johannes Lindgren arbetsleder.

– Vi använder Falu rödfärg, en traditionell färg och skapar ett modernt, abstrakt konstverk, säger Johannes som haft ett tjugotal volontärer till sin hjälp i utförandet.

Utställningen har tillstånd i ett år framåt, då räknar man med att rödfärgen slipats bort från vägen.

– I framtiden hoppas vi att vi att flera av verken i utställningen kan få bli permanenta, säger Vendela Tedestam.

För att hitta till verken finns en karta att hämta på Turistbyrån. Det finns även en app till telefonen att ladda ned med information om verkens placering och respektive konstnärs tankar kring just sitt verk.

Annons