Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsekvent förlöjligande

Annons

Könshandeln med framför allt unga flickor är ett växande problem i det nya Europa. Därför är det också ett i högsta grad angeläget ämne för litteraturen att diskutera, vilket Christina Wahldén försöker i sin kriminalroman Till salu.

I bokens upptakt beger sig två poliser från rikskriminalen, Hedvig Ek och Rafael Flores Alba, till Norrbotten för att, likt FBI-agenter, hjälpa lokalpolisen att få korn på och reda upp den illegala kvinnohandeln. Och just som i vilken Hollywood-film som helst, staplas schablon på schablon.

I boken har alla norrbottningar egen hembränningsapparat och fuskar med antingen det ena eller det andra. De framställs på samma sätt som stereotypa rednecks på den amerikanska vischan. Och inte nog med det, lokalpolisen framställs genomgående som korrumperad, inkompetent och främlingsfientlig.

De enda som något avviker från den givna mallen är Hedvig och Rafael, som anstränger sig för att hålla låg profil men likväl stundtals halkar in i samma världsvana och överlägsna beteende som FBI-agenter på film.

Wahldén använder sig av en allvetande berättare som gör att läsaren hela tiden vet mer än vad bokens karaktärer gör. Boken har ett bra driv och är skickligt komponerad till en snygg och säker helhet. Det märks att hon är en van skribent.

Skickligt bygger hon i ett kapitel upp ett mysterium, för att lösa det i det nästföljande. En teknik som effektivt för berättandet framåt, men som i längden blir enahanda. Spänningen trappas aldrig upp, så den där riktiga nerven infinner sig aldrig.

Kanske beror det på att Wahldén är van vid att skriva tidningsartiklar - hon är kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Bokens ämne innebär inte automatiskt att boken i sig blir angelägen. Det dokumentära stoffet har kanske blivit en hämsko på hennes berättande, för mest liknar boken ett längre men uddlöst kriminalreportage.

Framför allt slarvar hon bort det tänkvärda genom att så konsekvent förlöjliga människorna i Norrbotten.

DAN BRUNDIN

Mer läsning

Annons