Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komedi på tacksamt tema

Annons

Hjärnskrynklare och deras offer/patienter är ett aldrig sinande ämne som lämpar sig oerhört väl för komedier. Kan man dessutom stoppa in en gruppterapi har man ytterligare en dimension att hänga upp sig på. Anger Management har båda och både manusförfattare och regissör lyckas förvalta de möjligheter som öppnar sig väl.

Det handlar som titeln antyder om att Adam Sandler, som spelar en hunsad sekreterare hela tiden på gränsen till att koka över, ska lära sig att hantera sin ilska. På

order av domstolen.

Psykdoktorn, spelad av Jack Nicholson, är naturligtvis fullkomligt knäpp han också - annars funnes det ingen film. De är ett par som lyckas förhållandevis väl i att krama något ur det gamla omaka-par-temat.

Adam Sandler har tidigare gjort sig ett namn för sitt groteska överspel i diverse infantila komedier, men i Anger Management handlar det snarare om motsatsen. Hans stenansikte skulle ha gjort Buster Keaton nöjd. Detta passar honom alldeles utmärkt i den här rollen och verkar vara den väg som han på senare tid stakat ut åt sig. Klokt.

Jack Nicholson, däremot, spelar sällan under och inte heller denna gång. Gillar man honom, vilket jag gör, är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Det är knappast en av hans större rollprestationer, utan snarare en som går på ren rutin, men det räcker gott. Ibland känns det som om han parodierar sig själv och sitt varggrin medvetet. Det kan den gråhårige åldermannen kosta på sig.

Även om filmen mest är en Sandler-Nicholson-tvåmansshow så är Anger Management späckad med färgstarka biroller. I terapigruppen återfinns bland annat John Turturro som gör sitt mentalt söndertrasade psykfall på ett synnerligen trovärdigt sätt. I en liten roll hittar man också Woody Harrelson som "tysk" transvestit.

Anger Management är knappast något mästerverk - ett ultratraditionellt och ganska påklistrat slut är en faktor som drar ner betyget - men den är ett rejält hantverk och helt klart värd att slösa en regnig sommarkväll på.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons