Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom och hör sen

Annons

Men den ungefär 65 personer starka orkestern delar upp sig under sin intensiva vecka, och i små konstellationer gavs konserter på fyra håll i Västerbergsslagen i torsdags.

I kammarkonserten i Hörkens lilla vackra timmerkyrka inledde en trombontrio tämligen darrigt, från läktaren, med Bruckners "Aequale". Klart bättre lät det när trombonisterna fick sällskap av två kornettister i för mig okände Daniel Speers "Sonata nr 1 för två kornetter och tre tromboner".

Den kammarmusikaliska formen innebär en hel del utsatthet för musikerna. Här finns ingen stor orkester att låta sin tonframställning sjunka in i och kanske hade några ensembler valt musik väl nära gränsen för sin musikaliska förmåga.

Ensemblen med flöjt, violin och harpa, som spelade två mellanspel av Jacques Ibert, präglades av en viss nervositet. Den hade den inte behövt känna. Den lyckades nöjaktigt med Iberts skira tonspråk och fångade väl särskilt det andra styckets dramatiska inslag.

En ungdomlig mässingsorkester hade bra precision och samspelthet i två danser av Susato.

Kvällens höjdpunkt var emellertid blåsoktetten med primarien och oboeisten Geoffrey Cox - en alldeles förträfflig musiker, som är något av en favorit hos denne recensent.

Oktetten öppnade Mozarts serenad i Ess-dur för åtta blåsare med ett baktungt tempoval i allegrot och med tämligen orörliga fagotter.

Men oktetten hittade sitt fokus och gjorde två rappa menuettsatser och ett snyggt andante. Rondot, med Mozart så spirituell som kanske bara han kan vara, levererades både med finurlighet och elegans. Publiken var entusiastisk.

Geoffrey Cox tycks alltid inspirerad. Han ledde oktetten på ett uppmärksamt och stödjande sätt.

I kväll slås alla ensembler samman till konserten som ges av Bergslagens kammarsymfoniker, vilka har enormt stark fördel av hemmaplan.

De har Dalarnas bästa konsertlokal i Cassels donation i Grängesberg.

Gå och hör!

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons