Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiskt drama gav teaterpris

Annons

Regissören Birgitta Englin får priset för sin uppsättning av Sofokles "Elektra" på Upsala stadsteater: Med tonträff och lyhördhet har hon lyckats kombinera dagsaktuella frågeställningar med klassiskt teaterarbete och presenterat dem i en gränsöverskridande form, fylld av kärlek till teaterns uttryckssätt och tro på dess möjlighet att påverka samtiden.

"Elektra" är den avslutande delen i Birgitta Englins arbete för att öka bredden på Upsala Stadsteaters publik, ett arbete hon lyckats med utan att ge avkall på kvalitet och komplexitet, som det heter i nomineringen.

Övriga kandidater till detta pris var Jasenko Selimovic och Iwar Wiklander.

Jonna Nordenskiöld får Barn-och ungdomsteaterpriset för att hon under 2001 har utmärkt sig med pjäserna "Förrådd", Unga Riks, och "En äldre herre på sex år", Folkteatern En trappa ner.

Hennes dramatik står på barnens sida och rör sig kring angelägna och svåra ämnen, utan att för den skull ge avkall på lekfullhet och fantasi. Hon både förvaltar och utvecklar en svensk barnteatertradition vi kan vara stolta över, som nomineringstexten lyder.

De två andra kandidaterna till Barn- och ungdomsteaterpriset var ZebraDans och Teater Stektaklet.

CHRISTINA LUNDBERG

Mer läsning

Annons