Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarsynt av redan prisad debutant

/
  • Téa Obreht bor i Ithaca, New York. Hon var barn i forna Jugoslavien och på Cypern och i Egypten och blev tonåring och vuxen i USA. Förutom pris hennes debutroman kammat hem, nominerades den 2011 till National Book Award och Dylan Thomas Prize.FOTO:Beowulf Sheehan

Tigern i Galina är en debutroman som redan gett sin unga författare, 26-åriga Téa Obreht, 2011 års Orange Prize for Fiction. Inger Dahlman imponeras av den klarsyn som genomströmmar berättelsen.

Annons

Handlingen utspelas på ett Balkan sönderslitet av krig och berättar om det täta bandet mellan den unga Natalie och hennes morfar, båda läkare. Hon får budet om hans död i bokens början. Längs vindlande vägar förs man tillbaka till denne morfars barndom i byn Galina och hur hans öde sammankopplades med en tiger, som under ett tyskt bombanfall flytt från ett zoo i ruiner och tagit sig till byn. Kiplings roman Djungelboken med tigern Shere Khan finns med som klangbotten.

Parallellt utspelas Natalies liv i nutid, där hon tillsammans med sin bästa vän korsar nya gränser i det forna Jugoslavien i sin roll som barnläkare och stöter på vidskepelse lika påtaglig som den som en gång fanns i hennes morfars bergsby.

Skrönor och myter där Döden, Kärleken, Våldet och Kriget är ingredienser, utnyttjas av Téa Obreht i hennes fascinerande appell för tolerans och fred, för en sådan är Tigern i Galina. Hon sätter fingret på det faktum att det inte finns hopp om slut på krig, där rent hat är drivkraften, ett hat underbyggt av synpunkter på etnisk, geografisk och religiös tillhörighet.

Obrehts roman är blodfull och spännande och hon driver läsaren genom de 360 sidorna. Där finns den 13-åriga dövstumma flickan, som offras till hustru åt en homosexuell man som drömt om ett liv i konstnärlig gemenskap med hennes syster. Kärleken vill annat. Byn blundar och tiger medan hon brutalt misshandlas. Den ende som ser henne är Natalias morfar, då en nioårig pojke. In i deras liv kommer tigern med tröst, spänning och förbannelse.

Där finns också björnjägaren, kommen från en välbärgad stadsfamilj, men redan som barn präglad av de nappatag med Döden, som bestämde hans öde.

Att försöka beskriva den magi som strömmar ut ur de skilda berättelser, som knyts samman till romanen Tigern i Galina, går inte. Jag kan bara säga att detta är en bok, där man från sida ett får ut något väsentligt: läsglädje men också påminnelse om hur skröplig eller stark människan är.

Mer läsning

Annons