Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirsten spelar gärna Spindelmannens käresta igen

/

Annons

Skådespelerskan Kirsten Dunst, 25 år på valborgsmässoafton, står i nätuppslagsverket Wikipedia som "svenskamerikan". Hennes mamma ska vara svensk och hennes namn uttalas med i, inte "Kursten" - men tyvärr. Ryktet om "Spiderman"-stjärnans svenskhet är betydligt överdrivet.

- Njaa, min mamma har svenskt blod, men det var egentligen min "great grandmother" som kom från Sverige. Jag kan bara säga typ "svenska flicka" och "välkommen", säger Dunst vid sitt möte med den skandinaviska pressen på Grand Hotel i Stockholm.

- Det är första gången som jag är i Sverige. Det är härligt att se så många människor som är lika bleka som jag själv.

Dunst spelar för tredje gången Mary Jane i "Spiderman"-serien. Och precis som regissören Sam Raimi, också i Stockholm, håller hon dörren öppen för minst ytterligare en "Spiderman".

- Jag vill verkligen göra en till om Sam (Raimi, regissören) och Tobey (Maguire) ställer upp igen. Nu kom dessutom min goda vän Bryce Dallas Howard med i projektet och det vore fantastiskt om hon också kunde vara med i nästa film.

För ett år sedan var Dunst i blåsväder efter "Marie Antoinette" som fick milt uttryckt blandad kritik. Då ryktades att hon blivit så illa berörd att hon funderade på att helt sluta med skådespeleriet. Det förnekar hon nu:

- Det där blåstes upp. Jag tog bara paus i ett år. Men jag kan inte svara på hur jag ser min karriär eller mitt liv om fem eller tio år. Just nu älskar jag att agera. Dessutom regisserar jag min första kortfilm och vill gärna producera i framtiden. Men man måste inte förutbestämma allt.

Ett rykte som hon däremot inte avfärdar är att hon vill legalisera haschrökning. Till engelska tidningen Sun sade hon nyligen att "om alla rökte gräs skulle världen vara ett bättre ställe". Nu skruvar hon på sig när frågan ställs:

- Jag sade det där lite nonchalant och vill inte göra det större än det är. Men jag står för det.

Inte heller vill hon svara på frågor om sin nye pojkvän, Johnny Borrell från bandet Razorlight som har två svenska medlemmar.

- Jag har träffat dem. Och jag gillar en del svensk musik, som Jens Lekman, José González, The Knife och Abba.

Bland Kirsten Dunsts kommande projekt finns filmen om new wave-bandet Blondie, förmodligen med regi av Michel Gondry, där hon ska spela frontfiguren Debbie Harry.

- Det var tänkt för en annan skådespelerska, men så träffade jag Debbie Harry och hon ville ha mig i rollen. Men mitt nästa projekt är filmatiseringen av Toby Youngs bok "How to lose friends & alienate people" ("Hopplös och hatad av alla"). Det är ett av de roligaste manus jag läst. Jag ska spela en kvinna på tidningshuset där huvudpersonen jobbar.

Dunst ska också vara med i verklighetsbaserade "Sweet relief" om Marla Ruzicka, en biståndsarbetare som engagerade sig hårt för civila krigsoffer men dödades av en irakisk självmordsbombare.

TT Spektra

Erik Helmerson

Mer läsning

Annons