Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinkys vänner lever livsfarligt

Annons

Med vänner som Kinky Friedman behöver man inga fiender.

I alla sina arton deckare har Kinky sig själv som huvudperson och sina vänner som mer eller mindre skruvade birollsinnehavare eller mordoffer.

John Buck Wilkin, gitarristen i forna countrybandet The Texas Jewboys, där Kinky var provocerande frontman, känner till riskerna. Wilkin sa okej till en mindre bokroll. Villkoret var att han inte skulle framställas som homosexuell.

Taget, sa Kinky - och gjorde i stället Wilkin till massmördare.

Som plåster på såren har alla de återkommande karaktärerna i böckerna betalt för sin medverkan.

När Kinky Friedman i mitten av åttiotalet började skriva deckare för att få ihop till hyran sålde hans vänner rättigheterna till sina namn. Betalningen: en dollar.

Vid den tiden hade sjuttiotalsbandet "Judepojkarna" gett upp. Förutom den kultstatus bandet nått hos en krets unga ironiker hade den moraliska majoriteten fått nog av de musikaliska provokationer som framfördes i låtar med titlar som They ainÕt making jews like Jesus anymore.

Kinky, själv jude, lämnade Texas, flyttade till New York och gick ner sig i kokainmissbruk. Ständigt "så hög att jag behövde en trappstege för att klia mig i röven". Han lyckades dock tämja missbruket av vad som i böckerna kallas "peruanskt promenadpulver" och rekonstruerade sig till deckarförfattare.

Kinky-böckerna blev ingen omedelbar succé, men med sjätte titeln i serien, Elvis, Jesus och Coca-Cola, kom genombrottet som fick vännerna att ångra att de inte sålde sina namnrättigheter för några få dollar mer.

Den av vännerna som får störst utrymme i böckerna är Larry Ratso Sloman, journalist och författare. Privatdetektiven Kinky "Big Dick" Friedman använder Ratso som sin Dr Watson.

Ratso har som vana att bära döda mäns kläder och har nördens fascination för Elvis, Jesus, Hitler och Dylan. Hela tiden stör han Kinkys Holmeska funderingar med nyupptäckt bakgrundsinformation om sina husgudar. Som när han upphetsad meddelar att han hittat receptet på en av Elvis favoriträtter: Coca-colasallad.

"Ratso, sa jag lite burdust, för mig framstår det här som totalt ovidkommande information utan någon som helst betydelse för fallet."

Och när Ratso har nya sensationella uppgifter om Jesus säger Kinky: "Om de hade haft mentalsjukhus på biblisk tid hade de förmodligen lagt in Jesus och sagt åt honom att han led av kristuskomplex."

Till Kinky-böckernas stora fanklubb hör presidenterna Bill Clinton och George W Bush. Båda har bjudit in Kinky till Vita Huset. Clinton kom för ett ögonblick att ångra det.

Under en offentlig mottagning halade Kinky fram en i USA politiskt inkorrekt kubansk cigarr och bjöd den skärrade presidenten.

"Lugn, sa Kinky, se det inte som du stödjer deras ekonomi. Se det som att du bränner deras fält."

I höst ställer Kinky Friedman upp som kandidat till guvenörsvalet i Texas. Hans slogan är: How hard could it be? Men frågan är om texasborna är beredda att förlåta Kinkys återvändo till hemstaten i den bok där han gör reflexionen:

"Texas är fullt av stora, öppna ytor - speciellt mellan öronen på folk som bor här."

THOMAS HALVARSSON

Mer läsning

Annons