Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim Anderzon har publiken i sin hand

/
  • Domptör. Kvinnor dominerade den fullsatta Sagateaterns publik i Hedemora på lördagskvällen. Och de fick många befriande skratt under Kim Anderzons version av Vivavagina. Bilden togs när hon gjorde samma föreställning i Säter i höstas.

Annons

Hon lyfter energin med sin flygande entré. Med rappa repliker och kommentarer bjussar hon oavbrutet på sig själv och har publiken i sin hand från första stund. Åskådarna är hennes samtalspartners och det är hos dem hon hämtar sin oändliga energi och vitalitet.

Kim Anderzon tar kvinnorna med storm. Publikens fnitter övergår snart i befriande gapflabb under den vaginala resan.

En av de fåtalet männen i salongen blickar nervöst åt sin partner innan han vågar ge sig hän åt det bubblande skrattet.

I pjäsen uttalas ordet vagina över hundra gånger. Kim Anderzon frågar några ur publiken vilken bil deras vagina skulle vara, om den var en bil.

Svaren avslöjar den blygsamma svensken. Volvo och Fiat...varför inte Porsche eller Lambourgini.

På frågan om vilken maträtt vaginan skulle vara, hördes viskas pasta, korv och pannkaka. Fanns där ingen som satt och kände sig som ett ostron.

Blygsamhet och tillbakahållsamhet är inget för Kim Anderzon. Hon är en clown full av både skratt och allvar och har aldrig gjort sig till ett offer. Kim Anderzon blev född som ett kanonskott på tio minuter och hennes tempo kvarstår.

Hon säger att hon kom till jorden för att berätta sanningen för kollektivet. För kvinnan är hon inspirationen själv, med sin frispråkighet och glädje som kan få vilken man som helst att fly undan i skräck för att sedan närma sig i förtjusning.

För kvinnan är Kim Anderzon en befriande inspiratör. Utan divalater, med en naturlig busighet, som om hon ännu vore tonåring, öppnar hon upp för stolthet och förintar arvet av vaginan som något skamfullt och mystiskt.

Vaginan är en symbol för livets källa, ändå tycker många att mens är äckligt och att kvinnan ska fostras över. För Kim Anderzon är nyckelordet självförtroende.

Hon är engagerad och brinner för det hon tycker är viktigt. Hon är inte ute och slåss politiskt, utan närmar sig ett laddat område, löser upp tabun med humor och lämnar efter sig glädje och lätthet.

Vivagina har sedan 1996 spelats i närmare 40-talet länder runt om i världen. Kim Anderzon har turnerat i tio år med sin personliga version av The Vagina Monologous av Eve Ensler. Hon har inga planer på att sluta så länge det finns vaginor och en intresserad publik.

Hon menar att vårt medvetande har ökat, våldet mot kvinnor är uppe i ljuset. Svenskarna är redo att lära sig mer.

VIVAVAGINA

av Eve Ensler

Regi: Judith Hollander

I rollerna: Kim Anderzon

Publik: Fullsatt

Sagateatern, Hedemora, 10/3

Mer läsning

Annons