Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Killen klarade allt"

Annons

Sven-Åke Eriksson skiljer på oseriösa och seriösa Elvis-samlare. Själv tycker han sig tillhöra den senare kategorin. Sven-Åkes Elvis-samling består nämligen främst av ljud och bild, men även en hel del tidningar och böcker. Men utställningen kommer att koncentreras till Elvis lp-plattor.

- I år är det 50 år sedan Elvis gav ut sin första platta. Utställningen är ett sätt att sammanfatta Elvis 50 år på vinyl, säger Sven-Åke Eriksson.

Sven-Åke har besökt USA och Elvis hemstad Memphis 15 gånger.

Det brukar oftast ske i samband med den årliga hyllningsveckan, Elvis tribute week, som återkommer varje år i augusti.

I Graceland, Elvis gamla hem, kan man titta på Elvis filmer, gå på visningar i hans hem, gå på auktioner, motormuseum, köpa plattor, t-shirts, askfat, muggar, nyckelringar, scendräkter och alla slags Elvis-prylar man kan tänka sig.

- Graceland har i snitt runt 2 000 besökare per dag. Rekordet är 4 000 på en dag, säger Sven-Åke Eriksson.

Elvis har sålt mer än en miljard skivor världen över och samlarna är många. Bara till Västerås på alla helgons dag kommer över 500 Elvisfantaster för att hedra sin idol.

- Det är trivsamt att bara träffas och prata. De brukar få dit en del musiker som har spelat med Elvis under hans karriär, säger Sven-Åke Eriksson.

Sven-Åke har själv kontakt med Elvissamlare från Holland, Grekland, England och USA. Men det handlar inte om någon vanlig simpel mejlkontakt, nej här gäller gammal hederlig brevväxling.

Varför detta starka intresse?

- Elvis hade en suverän röst, en enorm utstrålning och han höll hög kvalitet i det han gjorde. Det är ju ganska enkla låtar och texterna handlar mycket om kärlek och flickvänner och allt det där. Men den här killen klarade allt. Rock, rockabilly, blues och ballad. Ja, han kunde till och med joddla.

Vad är det som gör att man börjar samla på Elvis?

- Först vill man lyssna på så många nya låtar som möjligt och sen utvecklas det till ett samlande. Man vill ju ha allt komplett. Det ges fortfarande ut nya skivor, fyra om året ungefär. Alla länder ger ut egna versioner med olika omslag.

Vad tycker du om Elvis-tolkare som Eilert Pilarm?

- Jag har träffat honom i Memphis. Han är en rolig kuf.

Varför tror du att en del fans hävdar att Elvis lever?

- Det är nog många som gärna vill tro det. Det finns ju sidospår inom alla områden, fanatiker alltså. Men Elvis är definitivt död. Det är bara att acceptera fakta. I en av filmerna intervjuas Larry Geller, Elvis frisör som tog hand om Elvis hår och fixade till Elvis grå hårstrån med mascara innan begravningen.

Fotnot: Sven-Åke Erikssons Elvisutställning visas i lokalen Orion på Hotell Galaxen i Borlänge under nästa helg, den 27-29 augusti.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons