Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent drar ut i fält - i tält

Annons

Kent anno 2005 är en institution i Sverige. Det spelar ingen roll om folk i utlandet varit kallsinniga, här hemma är de störst.

Folkliga kommer de dock förmodligen aldrig att bli - för det krävs ett visst mått av självuppoffrande av en typ som Kent knappast kommer att gå med på. Som få andra har de tydligt markerat att de inte vill jamsa med i några lekprogram i tv eller knappt ens svara på frågor om sitt privatliv.

Att de ofta kallas för allvarliga och pretentiösa har nog en hel del med detta att göra.

- Jag vet inte om vi är så allvarliga. Vi har hållit en sträng profil att inte leka på andras villkor, säger Harri Mänty.

När tidningen pratar med honom har turnén ännu inte dragit i gång. Den danska smygpremiären är däremot avklarad och det är dags att ladda inför ärevarvet runt Sverige.

- Det var nervöst som fan, säger han om genrepet i Köpenhamn.

- Men det var en bra idé att köra i gång på det sättet eftersom det var så länge sedan vi spelade.

Vem som kläckte idén till tältturnén kommer han inte ihåg, men han tror att det kommer att passa bandet bra. Han har inte hunnit reflektera så mycket över den stundande turnén.

- Det blir väl som vanligt - allt faller över en en timme innan det är dags.

Han har dock gradvis börjat förstå precis hur bra skivan Du & jag döden är, säger han.

- Man kunde inte se den utifrån först. Att den var bra kände man i och för sig, men nu känns det mer verifierat.

Låtarna kommer att delvis bytas ut för varje speltillfälle under turnén. Framför allt för att inte bandet självt ska bli uttråkat.

- Det måste hända något för oss också.

På Kents hemsida kan man följa en rad intressanta (och även en enorm mängd mindre intressanta) diskussioner om bandets förehavanden. En viss indignation kan spåras hos vissa fans efter det att Harri Mänty bara fick en halvsidesbild i tidningen Bons stora Kent-intervju i våras. Vad tänker man inför sådant?

- Jag klarar mig nog, säger han. Jag tänker inte så mycket på sådant. Men det är kul att följa de märkliga diskussioner som pågår.

Kent bildades som bekant i Eskilstuna och innan han ersatte originalgitarristen Martin Roos i den blivande kolossen Kent hade Harri Mänty ett förflutet i diverse punk- och hardcoreband. Någon större koll på den hårdare musiken har han inte längre, även om det emellanåt dyker upp något band som fångar intresset.

- Totalt jävla mörker tycker jag är bra.

Han bor som enda medlem kvar i Eskilstuna. Övriga i bandet har flytt den en gång så hatade småstaden till förmån för Stockholm.

- Jag trivs bättre här i Eskilstuna än i Stockholm. Avståndet är inget problem. Det går utmärkt att dagspendla.

Kontrasten mellan livet som firad rockstjärna och vardagen hemma i lägenheten är heller inget problem längre.

- Det har blivit lättare att hantera ju äldre man har blivit. Man blir bättre på att stänga av helt enkelt - det är bara att åka hem och öppna några räkningar så är man tillbaka i vardagslunken.

Den som söker efter Harri Mänty på nätet kan trilla in på en obskyr och amatörmässig sida helt ägnad åt soloartisten med samma namn. Suddiga bilder på Harri Mänty och en diskografi som rymmer titlar som: Born to be a rocker, Smalltown boy och Lost by the band (F**king pizza-slice). Den senare anspelar med stor sannolikhet på en episod under en USA-turné då Harri Mänty missade turnébussen när han skulle ut och handla pizza. Vem som ligger bakom hemsidan är höljt i dunkel.

- Det måste vara någon av mina kompisar. En del av låttitlarna är sådana som jag vet att jag sagt till nån att man kunde använda. Jag har försökt att luska ut vem det är, men på sin höjd är det någon som ler i mjugg när man frågar.

Klockan börjar närma sig ettsnåret och Harri Mänty bestämmer sig för att det är dags att runda av.

- Nej, nu börjar jag bli jävligt hungrig och min lunch håller på att kallna. Har du några fler frågor?

Nej.

- Okej, hej då.

Hej då. (Klick)

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons