Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken firar treåring på Cozmoz

/

Annons

Under Vattenfestivalen 1999 sjunger Ken låten Spräng regeringen. Med ord som "våldtar" och "prinsessan Madeleine" i samma mening är skandalen ett faktum och tidningarna visar inte hiphopstjärnan någon nåd under den tid som följer. Sedan blir det tyst.

Under flera år syns inte Ken i media annat än i samband med skandalrubriker och för en bredare publik är han borta.

Men det betyder inte att produktionen står stilla. Mellan 1999 och 2007 spelar han in åtta plattor varav majoriteten distribueras på egna hemsidan.

– Efter Vattenfestivalen fick de människor jag förlitade mig på inom skivbolaget sparken. Det fanns inga kvar som jag kände mig trygg med. Jag hade lämnade bolaget fast jag hade skivkontrakt men jag har sålt mellan 2000 och 6000 exemplar av varje album på min hemsida sedan dess så hiphoppubliken har jag nått ändå, säger Ken.

Men under året som kommer är det alltså dags igen för en bredare publik att få möta hiphopstjärnan från Hässelby. Och när Ken nu är på gång att släppa nya albumet Äntligen hemma vågar han sig för första gången på länge ut i rampljuset .

– Jag har inte gått runt och sökt skivkontrakt eftersom jag inte har litat på de större bolagen. Men nu finns det människor som jag känner bra och litar på i det bolaget som ska släppa nya skivan, jag kan inte säga vilket det är men det är ett av majorbolagen i alla fall, och då känns det bra.

Elva, tolv spår till nya skivan är klara, ett har enligt Ken själv redan läckt ut och ligger på P3's spellistor, och 35-40 spelningar har bokats in till sommaren. Som om inte det var nog passar Ken dessutom på att producera hiphoplegenderna och idolerna Smif N Wessun's nya platta.

– Smif N Wessun tycker att vi gör feta grejer. Jag har jobbat med dem i två år nu och är med och producerar deras nya album. De är ju legender, det märks när de sitter och visar bilder på sina polare Tupac och Notorious B.I.G. Det känns att det är på riktigt. De är ju anledningen till att jag håller på med hiphop.

Mellan vårens studioinspelningar gör Ken och Smif N Wessun sex spelningar under vad han själv kallar för en förturné till sommarturnén. En av dem sker alltså tillsammans med Medina vid Goldrush's treårsjubileum på Cozmoz i helgen.

– Det kommer att bli grymt fett, det kan du hälsa Borlänge.

FAKTA/ Goldrush 3-årsjubileum

Torsdagen inleds med Elias Åkesson, Governor Andy , Kung Henry och Anders Lövgren i Glashuset på Cozmoz.

På Fredagen spelar Laleh på Cozmoz.

På lördagen är det hiphopfest med Smif N Wessun, Ken, Medina, Block 44, Kung Henry, Heli, Kalle Kath, Sens, T.R, Prop Dylan från Ragin Goblins, Mofeta & Jerre med Spiderdogs, Follow Him To The End Of The Desert , Ri-Fa, Silversystrar, Osten af Mozzarella, Lookaliqe, Callecuttar & Clintborn, Pär-Andreaz Orkester, Bullit, The Hassle, Séamus + Progress, Samy & LrE, An2n & Affe, Patrik & Lillen + Sipan, Live Longtime, Alphade, Playaz

Mer läsning

Annons