Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofen stoppar inte TV-såpafolket

Annons

Det var tuffa tag redan från start. De blivande astronauterna fick några minuter på sig att installera sig på försvarets amfibieförband i Vaxholm.

Sedan var det bara att ge sig ut i snöyran på en terränglöpning med tung packning i branta backar. Det gällde att ligga i täten för den som får sämst resultat åker ut redan i det första programmet.

- Jag gillar att resa och en rymdfärd måste vara den ultimata reseupplevelsen. Det här ger mig en chans att förverkliga drömmen och den kommer aldrig tillbaka.

Det är Petra Lundmarks förklaring till att hon, om det går bra, i sex veckor vill utsätta sig för strapatser och tester som motsvarar vad blivande stridsflygare och verkliga astronauter måste klara av.

Olyckan med rymdfärjan har gjort Petra medveten om riskerna.

- Det är oerhört tragiskt och jag vet att det är det farligaste man kan göra, när man sätter sig på den där bensinbomben, säger hon.
Ändå har hon inte en tanke på att hoppa av.

- Det är nog skönhetsupplevelsen, som lockar mig så starkt. Tänk att se jorden, vårat hem, sväva fritt i allt det där svarta. Jag tror man får ett annat perspektiv på det mesta när man har gjort det.

Petra Lundmark är 34 år och bor i Luleå. Till för några år sedan tävlade hon i landslaget i snowboard och placerade sig som bäst i mittfältet i den internationella världscupen i halfpipe.

I dag jobbar hon som eventproducent och arrangerar uppvisningar med snowboard och snöskotertävlingar. Hennes sambo är tränare för landslaget i halfpipe och de har sonen Tiger som är två år.

De fyra första programmen spelas in på amfibiebasen i Vaxholm. Deltagarna som sedan är kvar får åka till träningscamper för astronauter i Ryssland och USA där resten av programmen spelas in.

"Astronauterna" börjar sändas i TV3 omkring den 1 mars.

Programledare blir Claes Åkesson, men övningarna, testerna och bedömningen av deltagarnas resultat kommer att göras av officerare i försvaret som är TV3:s samarbetspartner under serien.

- Här är det prestationer som räknas Det handlar inte om relationer och är egentligen ingen dokusåpa. Vi övar och testar deltagarna inför en svår uppgift på ungefär samma sätt som när vi utbildar kustjägare. Den som vi bedömer vara bäst lämpad får chansen att göra en rymdfärd, säger majoren Alf Ingesson-Thor.

Han ska leda övningarna i "Astronauterna" och det är han som avgör vem som får lämna träningslägret och vilka som blir kvar i varje program.

Nästa inspelningsdag ska deltagarna hoppa från helikopter ner i iskallt vatten. Sedan ska de krypa i en 30 meter lång vindlande tunnel för att kolla om någon har anlag för klaustrofobi. Dagen avslutas med att deltagarna får ge sig själva en injektionsspruta med koksaltlösning.

- Det är inte bara fysisk styrka som testas. Här är det mentala lika viktigt. Deltagarna måste visa att de kan ta hand om sig själva och andra i påfrestande situationer.

Alf Ingesson-Thor är själv pilot i flygvapnet och utbildad flygpsykolog. Till sin hjälp i bedömningen av "Astronauterna" har han Peter Bowet som utbildar attackdykare.

- Jag har alltid drömt om att få komma ut i rymden sedan jag som liten satt och tittade på stjärnorna uppe på taket på vårat hus, säger Simon Granberg som är beredd att "ge järnet" för att få chansen att se jorden uppifrån och uppleva tyngdlöshet.

- Jag är en oerhörd tävlingsmänniska oavsett om jag spelar handboll eller fia med knuff ger jag allt för att vinna, säger Simon när han bedömer sina chanser att klara sig genom testerna och ända upp i rymden.

Simon är från Piteå, 21 år och yngst i gänget. Till vardags är han brandman på Kallax flygplats i Luleå.

En dansk version av "Astronauterna" visades i dansk tv för två år sedan. Fortfarande väntar vinnaren på sin rymdfärd. Ändå räknar TV3 med att kunna uppfylla sitt löfte om rymdresa kanske redan i slutet av året.

- Det som hände med rymdfärjan Columbia kan försena alla rymdprogram. Men här rör det sig om en helt ny teknik där man skjuter upp en kapsel från ryggen på en jumbojet som flyger på hög höjd, säger Alf Ingesson-Thor.

Tekniken har utvecklas av ett företag i USA som specialiserar sig på att ta ut tränade privatpersoner på rymdfärder. Resan kommer att vara i knappt ett dygn och ta vinnaren i "Astronauterna" tre varv runt jorden. (PM)


ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons