Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina blev riksspelman

Annons

I veckan inleddes årets uppspelningar för Zornmärket vid Skeriols folkhögskola. Totalt är det 104 musikanter som fram till fredag försöker klara av någon av de tre utmärkelserna: diplom, bronsmärke eller silvermärke, som också innebär utnämning till riksspelman. Bland de första som godkändes till den förnämsta utmärkelsen var Lid Katarina Schütt Olsson från Älvdalen. Hon kan kalla sig riksspelman i fortsättningen.

- År 2001 klarade jag bronsmärket. Sedan har jag bildat familj och väntat några år för att sikta på silvermärket och utnämningen riksspelman. I år när uppspelningen ägde rum i Mora anmälde jag mig, säger Katarina.

Katarina är född på Sollerön, men efter giftermål och flytt finns hon numera på morfars hemgård, Lidgården i Blyberg.

Vid uppspelningen för Zornmärket inför en jury på tre personer framförde Katarina två polskor och en vals. Samtliga med tradition från Älvdalen.

- Det blev en polska efter Lars Orre och en polska efter Isak Anders från Blyberg, samt en vals efter Kettis Lars från Åsen.

Även om Katarina var lite nervös så gick det vägen.

- Förmodligen ser juryn till helheten. Att man som traditionsbärare väljer låtar från sin hembygd som sedan går att lära ut vidare till andra.

Katarina började spela fiol i en Suzukigrupp när hon var sex år.

13 år gammal kom hon med i Älvdalens spelmanslag och 1999 flyttade hon "hem" till Blyberg.

- Det var i Blyberg som jag ville bosätta mig.

Därför prioriterade hon en utbildning till gymnasielärare istället för en dröm att bli byggnadsantikvarie.

Katarina förstod att möjlighet till lärarjobb fanns i Älvdalen. En profetia som stämde. Hon undervisar i svenska och historia på naturbruksgymnasiet.

Intresset för byggnadsvård får hon möjlighet att odla genom renoveringen av hemmet, Lidgården, med huvudbyggnad från 1885 och tillbyggt trapphus från 1920.

Efter tidningens besök hos Katarina väntade en resa för henne med spelmanslaget i Älvdalen med buss till Bingsjöstämman och på lördag får hon ta emot sin utmärkelse vid Riksspelmansstämman vid Zorns gammelgård.

Nämnas kan att Katarina Schütt år 2003 fick ta emot Tällberg Foundations årliga resestipendium till USA.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons