Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolina spelar "Onsdag"i klassisk rysarmusikal

/
  • Karolina Engelbrektsson spelar dottern Wednesday i musikalen om Familjen Addams som för knappt två veckor sedan hade premiär i Göteborg.
  • Idag har hon en av huvudrollerna i Lorensbergsteaterns uppsättning av musikalen
  • Karolina Engelbrektsson hyllar castingarbetet till musikalen om

Så har då också Dalarna gett sitt bidrag till skräckfamiljen Addams vars historia just haft musikalpremiär i Göteborg.
En av de ledande rollerna där spelas av Falubördiga Karolina Engelbrektsson.
– Min dröm har gått i uppfyllelse, förklarar hon.

Annons

Den med rötter i televisionens 60-tal har säkert många en särskild plats i sitt hjärta för Tv-serien Familjen Addams, skräckhumorserien som handlade om en minst sagt morbida familj och dess lätt dysfunktionella medlemmar.

Nu har Tv-serien också blivit musikal och den 21 september hade föreställningen premiär på Lorensbergsteatern i Göteborg. I ensemblen hittar man, förutom namnkunniga skådespelare och artister som bl a Claes Malmberg, Petra Nielsen, Lasse Kronér och Michael Riesebeck, också dalabidraget till musikalvärlden, Karolina Engelbrektsson, uppväxt i Falun.

Karolina spelar rollen som Wednesday, dottern i huset.

– En väldigt rolig person att spela och det är min hittills största roll på scenen så det här känns verkligen kul, berättar Karolina som sedan tidigare har stor scenvana från välfyllda salonger.

Förutom att hon är före detta landslagsgymnast och utbildad musikalartist. Under de senaste fem-sex åren har hon medverkat i en rad olika shower och uppsättningar, exempelvis som dansare och körsångare i Magnus Ugglas revy, i musikaluppsättningen av "Det våras för Hitler", "Vita Hästen" samt i Göteborgsoperans uppsättning av "West side story".

I ungdomen var gymnastik ett av Karolinas stora intressen. Det gjorde att hon flyttade till Stockholm och i förlängningen ledde det henne in på artistbanan.

– Jag är född och uppvuxen i Falun där jag tränade och tävlade med Gymnos. När jag var 14 år blev jag uttagen till en VM-satsning och i det läget bestämde jag mig för att flytta till Stockholm för att kunna träna effektivare. När jag sedan slutade med gymnastiken så utbildade jag mig istället till musikalartist, berättar hon.

Familjen Addams hade premiär den 21 september och den senaste tiden har givetvis varit hektisk för Karolina.

Är det en lätt eller svår roll att spela?

– Både och. Wednesday är en person som till en början är väldigt mystisk och känslolös, men som utvecklas och förändras under pjäsens gång. Det är en klurig roll där man kastas mellan olika känsloregister, men samtidigt en rolig och spännande utmaning.

Hur har pjäsen mottagits av publiken?

– Enormt bra. Vi har överlag fått väldigt positiva recensioner och publiken gillar vad de ser. Men så är ju också castingen i pjäsen närmast fulländad. Claes Malmberg är som gjord för rollen som Gomez och Petra Nielsens är minst lika magnifik som Morticia. Man har verkligen lyckats med rollbesättningen.

Har rollen påverkat din egen humor? Har den blivit mera "sjuk" och morbid?

– Nja, jag har nog rätt sjuk humor sedan tidigare. Jag har dock inte tittat särskilt mycket på den gamla Tv-serien, som jag har förstår var väldigt populär när den sändes, utan försökt skapa mig min egen Wednesday. Sedan måste jag nämna Claes Malmberg och Stefan Ljungqvist lite extra då de gett mig många ovärderliga tips och råd som jag suger åt så fort jag någonsin kan.

Du är akrobat också? Har du cirkusdrömmar?

– Nej, det har jag inte. Min dröm är att få stå på teaterscenen och det är ju precis vad som nu händer. Min dröm har gått i uppfyllelse och jag har förmånen att få leva den fullt ut.

Besöker du Dalarna ofta?

– Under repetitionstiden blir det inte mycket tid över, men annars försöker jag när tillfälle ges. Jag hoppas kunna komma upp till Falun någon gång under oktober.

Fotnot: Videofotografen heter Niklas Allerstig.

Annons