Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlfeldts lust och längtan

Annons

utställning

Lust och längtan.

Erik Axel Karlfeldt

i Siljansbygden

Leksands kulturhus

17/5-7/9

Utställningen är inget försök till nytolkning och gräver inte alltför djupt i faktamängden, snarare fungerar den som bekräftelse och påminnelse.

- För Karlfeldt, som var både "nyckfull eld" och "irrande bloss", stod Dalarna för lust och längtan, säger Märit Ehn. Därav utställningens titel.

Märit Ehn har hjälpt kulturintendent Kersti Jobs-Björklöf att arrangera utställningen. En ovan uppgift tycker hon, som ägnat sig mer åt installationer under sin tid som konstmuseichef i Gävle och Visby. Men de två har arbetat samman tidigare, då de sammanställde dalmåleriavdelningen när Leksands kulturhus skapades 1985.

Utställningen bygger på föremålen som får berätta om Karlfeldts inspirationskällor, omgivning och sociala liv. Dikter knyter an, uppförstorade på väggarna.

Även de som aldrig intresserat sig för svenska diktarklassiker kommer att förvåna sig över hur fast vissa Karlfeldtrader rotats i medvetandet. Svarta Rudolf och I Lissabon där dansa de, Dina ögon äro eldar, för att inte tala om dikten om Maria med mandelblommans hy, alla ingår de i vår gemensamma skatt. Tonsättarna har hjälpt till.

- Det finns 100 tonsättningar av Karlfeldts verk, säger Märit Ehn.

Vid sidan av tonsättarna har konstnärerna bidragit till diktarbilden. Att Rune Lindström inspirerades av Karlfeldt är välkänt. För några år sedan började Lasse Lindqvist illustrera Fridolins visor. Projektet hann aldrig slutföras, men vi kan se hans humoristiska akvareller i kulturhuset.

Framför allt är det Jerk Werkmästers små grafiska mästerverk som förknippas med Karlfeldts dikter. Hans omslag och illustrationer är på en gång präglade av en ny tids stramare formspråk och eleganta anspelningar på dalmålningarna. De visas, liksom trästockarna av buxbom som han tryckte med.

Mitt i rummet tronar Arvid Backlunds två örnar, huggna i trä och med tunga vingar. Intill svävar den lättsammare vindflöjel Jerk gjorde till diktarstugan. På Sångsgården finns avgjutningar av örnarna, som var Emma Zorns 60-årspresent till diktaren.

Ett tema för sig är Karlfeldt och hans kompisar - "kompanerna", som han kallar dem. Dit hörde förstås dåtidens kändisar, Albert Engström, Carl Larsson, Anders Zorn, Gustaf Ankarcrona. Den senare både tipsade Karlfeldt om det lediga hemmanet i Sjugare och ritade ombyggnaden. Ritningarna, som visas i utställningen, åstadkom Ancarkrona med snabb hand och ändringarna blev många. Det blev dyrt och Emma Zorn fick bistå med extralån.

En kvinna fick rita lustgården med alla rabatter, Ester Classon, 1926.

För en så sensuell natur som Karlfeldt var dofter och blommor viktiga i naturskildringen. Herbariet och den stora samlingen botaniska böcker får stå för den sidan av skaldens liv.

Gerda, den trofasta och dyrkande hustrun, broderade två praktstolar med Sångsmotiv 1950, "till minne av en älskad make", och en skärm med kungsljus, skaldens älsklingsblommor.

Mycket av det som visas har lånats från Sångsgården, annat kommer från Dalarnas museum, Leksands kulturhus, Zornmuseet och olika arkiv. Anders Hansers bildspel visas i anslutning till utställningen.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons