Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksfull hiphoprevy - respekt

Annons

Dansarna i Bounce värmer sig igenom ett tryggt men småtråkigt förstanummer då Petter och hans trogne följeslagare Eye'N'I stormar in på scenen och schasar ut dem i kulisserna.

- Aaaaaargh... vad gör ni här? Ge er iväg!

Den dynamiska duon är för kvällens entré klädd i svarta kostymer med vita skjortor och svarta slipsar, medan den evigt coole DJ Sleepy blickar ut över Rättviksparken halvt dold bakom brättet till en störtskön vit hallickhatt.

Petter och hans vänner spettar iväg spänstiga versioner av Tar det tillbaka och Banger, och under ett par nummer i början av showen jagar den svenske hiphopkungen och dansgruppen Bounce varandra fram och tillbaka i ett slags yster låtsasbatalj om scenherraväldet.

Leken avslutas med en besynnerlig form at hiphop-capoeira, till tonerna av finsk tango (!).

- Ööööhhh, Rättvik, vem var det som segrade?!? ropar Petter retoriskt.

Så långt in i showen måste nog ett eventuellt förstapris gå till rapparen. Bounce tycks gå in i föreställningen lite trevande, lite på lågvarv, och även om koreografin är snygg och prydlig så håller de inledande dansnumren inte särskilt hög teknisk svårighetsnivå och de levereras dessutom i ett relativt slakt tempo.

Petter ger däremot ett synnerligen hungrigt intryck redan från start. Han går på knock i Rättviksparken. Han är mikrofonkåt.

Halvvägs in i showen lyfter sig också dansgruppen Bounce i håret rejält, och sista delen av showgängets hiphop-föreställning är briljant.

Tillsammans med Bounce flyttar Petter fram gränsen för hur en svensk hiphop-show kan/får/bör se ut. Med flera meter.

Ett plojigt, glittrigt, aggressivt boxningsnummer följs upp med röda hjärtformade kärleksballonger till publiken. Dansarna i Bounce bjuder på halsbrytande konster i klädda träningsoveraller av röd plysch, mot ett backdrop som går i lila och grått och där porträttbilder av alla de medverkande i showgänget utgör "tapetmönster".

I slutet av showen bygger Petter och Bounce om hela scenen till ett stort, inbjudande vardagsrum. Ett vardagsrum i vild fest. Där en av dansarna i Bounce battlar mot DJ Sleepys scratchningar genom att steppa(!) på ett bord. När det är dags för extranummer börjar saker och ting VERKLIGEN röra sig, och showgänget kastar popcorn till publiken framme vid scenkanten.

- Kärlek! Respekt!

Det är en tokbra show, på exakt rätt nivå. Bröderna Jake och Elwood Blues hade kallat det Petter och Bounce bjuder på i Rättviksparken den här kvällen för "The Petter vs. Bounce hiphop show and revue".

Scenografin är läcker, koreografin är hysteriskt uppspelt men synnerligen följsam och fantasifull, och gruppen Bounce skänker rapparen Petter och hans posse en helt ny och varmare scenframtoning.

Dessutom verkar Petter själv hungrigare än någonsin.

Till och med gammeldängan "Så klart" känns faktiskt fräsch på nytt denna premiärkväll, som vore den ett stycke övervintrad formfranska som körts i mikron några sekunder för att återfå spänsten.

Showen är tung, fet, fuktig, gränsöverskridande och tajt, det spritter av spelglädje i hela artistgänget och det svänger så det knakar hela vägen in i mål.

Det är hiphop-kabaré av ett slag som inte gjorts i Sverige tidigare. Jättekul att se och höra.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons