Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken är drömmen i Ozons nya

Annons

François Ozon, mannen bakom filmer som Swimmingpool, 8 kvinnor och Under sanden, är på snabbvisit.

Han är här för att prata film inför fredagens premiär av sin Kärlek tur och retur som han såväl regisserat som skrivit manus till. Filmen är ett relationsdrama med kärleken i centrum, eller snarare försöken att behålla just kärleken i centrum.

Ozon är en stor beundrare av Ingmar Bergman och filmen bär också starka drag av Bergmans Scener ur ett äktenskap, men det första han pratar om är sin förtjusning över att det snöar denna dag. För det är så han har tänkt sig stan. Stockholm, vit i snö.

Det är kallt. Ozon fryser. Men i Kärlek tur och retur är det varmt, eller snarare så varmt som publiken själv väljer att det ska vara. För när det gäller Ozon handlar det mesta om att som tittare göra sina egna tolkningar och det är just så han vill ha det. Få publiken att ställa frågor snarare än att besvara dem.

I bästa fall kanske vi lär oss något på kuppen, resonerar Ozon. Något av och om oss själva.

Knepet är att försöka se verkligheten som en dröm och drömmen som verklighet. I Kärlek tur och retur är kärleken drömmen. Filmen rullar baklänges, börjar med en skilsmässa och rullar framåt till den allra första början där kärleken börjar.

Det är samma sak för François Ozon själv.

- Jag tror på kärleken, inte en livslång, kanske, men det kan finnas många kärlekar och det viktiga är att vi försöker hitta och uppleva dem, säger han.

Ozon avslöjar att filmidéer duggar tätt, det svåra är att begränsa dem. Han utgår från egna frågor och funderingar om livet, pengar finns det gott om i den franska filmindustrin och när han väl börjar drömma om projekten vet han att det blir en film.

- Men jag gör inga underhållande USA-filmer som Pretty woman, säger han, jag gör det som lika gärna kunde vara på riktigt.

Valeria Bruni-Tedeschi gillar tankegångarna. Hon spelar den kvinnliga huvudrollen i den nya filmen och är därmed också med på Sverigebesöket.

Tedeschi, känd skådespelerska i Frankrike och även nominerad till bästa kvinnliga skådespelare inför European film awards 2004 just för sina insatser i Kärlek tur och retur, är full av beundran för regissören.

Hon säger att Ozon är fantastisk att jobba med. Noggrann. Ingen improvisatör. Stilla manusprat och diskussioner inför tagningarna. Ändå finns den självklara friheten där att göra egna tolkningar. En kvinnornas man.

Ozon ler och försöker förklara. Han är glad att få beröm men säger att det är lättare att se in i kvinnornas värld än att se ut. Att det är lättare att ha perspektiv när man inte är på samma sida. Svårare är det inte.

- Kvinnor är dessutom roligare att jobba med än män, konstaterar han.

Valeria Bruni-Tedeschi ger honom högt betyg.

- Han förstår sig på kvinnor, han älskar kvinnor och han älskar att jobba med oss, säger Valeria Bruni-Tedeschi.

- Till slut insåg jag att det som jag ville med min roll var precis detsamma som Ozon ville. Han lotsade mig dit, men det var jag inte medveten om själv.

Tedeschi säger att som skådespelerska är ärligheten i känslan ett krav.

I filmen letar hon efter lycka och kärlek. Att sökandet slutar i skilsmässa är som livet är i övrigt.

- Det viktiga är att vi åtminstone letar och försöker, säger hon. Det är precis vad François Ozon vill ha sagt. (TT Spektra)

CHRISTINA BARBÄCK

Mer läsning

Annons