Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek till trä blev lekfull konst

Annons

Att kommunen visar upp sina skickliga träslöjdare är i linje med ambitionen att göra Orsa till ett centrum för trädesign.

Utställningen är en underhållande orgie i form och färg. Lusten att skapa och använda fantasin tar sig ibland oväntade uttryck.

Anja Sundberg, som nyligen fick Dalarnas Hemslöjdsförenings stipendium, har släppt loss barnet inom sig när hon skapat möbler värdiga en liten prinsessa. Guldkronan på verket saknas inte heller. Både sängen, de små stolarna och den lilla spegeln har fått lysande färger i enlighet med önskemål från de syskonbarn hon gjort dem till. I fågelburen svävar oväntat granna fiskar. Läckert är också lekskåpet i form av en fyr med glimmande lykta.

Det finns ibland en humoristisk underton också i Börje Ax rustikt jordnära föremål, som inte sällan fått en utformning som anspelar på den praktiska användningen.

En finstämd naturkänsla återkommer i Stefan Drewitz verk, till exempel i den känsligt formade och målade storlommen. Hans objekt blandar lekfullhet med allvar och han ger också sin filosofiska syn på den värld vi lever i. Ett av dem är jordgloben, som konkret delas i två delar efter jordens tillgångar, i rikedom och misär.

Ett rum för sig själv har Karl-Erik Göthe fått. Han arbetar med förkärlek med reliefeffekter och förstärker intrycket av träets olika djup med hjälp av raffinerat skuggmåleri. Drakslingorna i den traditionella kronstången - en rumsavdelare och dekoration med anor till skedet kring vikinga- och medeltid - avslöjar både teknisk skicklighet och specialintresse för historisk träsnidarkonst. Tankarna går till norska träbildhuggare. Samtidigt experimenterar Karl-Erik Göthe med nya former för sin träskärarkonst.

Bäst lyckas han när han begränsar konstnärsambitionerna till enkla slående former - som det flätade bältet, den mjukt formade flätan eller den virvlande blomformen. Favoritmaterial är asp och verken huvudsakligen framställda ur ett och samma trästycke.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons