Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kappspelen har flyttat ut i friska luften

Annons

Då hade tävlingen pågått i närmare fem timmar inför en stor och initierad skara. Arenan med utescen i fäbodmiljö vid Bärsgard befolkades av turister med kameror, men mest av folk med fiol i famnen, en leende minister, Ingela Thalén, samt någon enstaka som frågade efter vägen till öltältet.

Men även de hittade rätt tilltugg då "öltältet" för kvällen fanns i en rödknutad lada.

20 var anmälda till tävlingen och 15 kom till start. De spelade var och en upp en traditionell och en egenhändigt tillverkad låt, komponerad just för detta tillfälle. Såväl spelskicklighet som komposition bedömdes.

Det spelades friskt från många unga förmågor, men det var de tunga och kända namnen som vann juryns gehör inför finalen. Förutom Pers Hans Olsson från känd spelmanssläkt i Rättvik så bestod finaltrion av turistbossen Anders Bjernulf, Rättvik och Maria Jonsson Falun.

Medan Anders och Maria fingrade fram moderna snitt på sina framföranden var Pers Hans lite mer traditionell i tonerna.

Många i publiken var säkra på Pers Hans vinst före juryns beslut. Men Morasonen, Per Klinga, som hantverkade fram första prisviolinen även till tävlingen för två år sedan, kände en viss oro.

För det visade sig att en av finalisterna, Anders Bjernulf, trakterade just den violinen på lördags kvällen.

Adrian Jones från Leksand vann den första spelmanstävlingen år 2000, som ordnats i Mora sedan 1909. Han fick en nybyggd fiol av Per Klinga för den prestationen.

Adrian var nöjd med instrumentet men behövde egentligen en altfiol för sin medverkan i en finsk spelmansgrupp och till studierna på Musikhögskolan i Stockholm.

- Han hörde av sig till mig och fick prova en av mina nya altfioler, berättar Per Klinga.

Adrian var nöjd, behöll altfiolen och skickade tillbaka vinstviolinen till Per samt lade 10 000 kronor emellan. Efter flera turer så hamnade prisviolinen hos Anders Bjernulf och på lördagskvällen var det Anders tävlingsinstrument. Hade Anders vunnit så skulle han ha lämnat Mora med två vinstvioliner i näven.

Juryn, under Björn Ståbis ordförandeskap med Märta Ramsten och Roger Tallroth som bisittare, placerade dock Anders på andra plats och Maria som trea. En tacksamt tårfylld snart 60-årig vinnare, Pers Hans, fick äntra scenen och framföra sitt eget komponerade vinstbidrag.

Spelmannen Pontus Selderman, drivande kraft bakom arrangemanget, var mycket nöjd med tävlingens höga kvalitet. Två hederspris delades ut till Tore Härdelin, Delsbo och Martina Hellgren, Strängnäs.

Tävlingen är en återuppväckning av de spelmanstävlingar Anders Zorn höll i Gesunda 1906-1909, med pengar i pris till dem som bäst trakterade fiol och horn. Den nybyggda violin som Pers Hans spelade hem värderas till 70 000 kronor.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons