Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarmusiken tystnar

Annons

Beslutet att lägga ned för-eningen innebär ett allvarligt slag mot konstmusiken i Siljansregionen. Kvar blir musiken i kyrkorna, de program länsorkestern turnerar med och den intensiva sommarperioden med Musik vid Siljan.

- Utbudet av kammarmusik kan komma att bli noll. Vi har ju sammanfört artister i oväntade konstellationer. Men nu blir det i större utsträckning samma program i de här kommunerna som det Dalasinfoniettan åker runt med i övriga Dalarna. Och musiken koncentreras till sommaren när våra höst- och vårkonserter nu försvinner, säger vice ordförande Mona Hallek.

- Det känns naturligtvis tråkigt att fatta det här beslutet, men eftersom vi i styrelsen upplevt samma sak med den här ständiga motvinden är vi också lättade över att vi nu bestämt oss för att sluta.

Föreningen har vid nedläggningen en förhållandevis omfattande verksamhet. Den har 150 medlemmar och lockar i snitt 100 personer till varje konsert. För-eningen omsätter cirka 150 000 kronor varav det kommunala stödet (från Leksand och Mora) bara utgör 20 procent. Mest inkomster har föreningen fått från konserternas kaffepauser.

Det är flera samverkande faktorer som gör att Kammarmusikför-eningen Siljan nu upplöses.

4 Rättviks kommun drog hösten 2001 in sitt ekonomiska stöd till föreningen. Därmed blev det omöjligt att få stöd av Statens kulturråd. Landstinget har också nekat föreningen stöd.

4 Arbetet med sponsorer har varit tungt. Ungefär tio företag behöver säga ja för att en konsert ska kunna sponsras med 3 000 kronor. Styrelseledamöterna har lagt ned mycket tid på brevskrivande och ringande, bara för att ofta mötas av att företagen prioriterar sportsponsring och Musik vid Siljan.

4 Kommunernas musikskolor har varit relativt ointresserade av Kammarmusikföreningens verksamhet. Musikskolor har tackat nej till gratiskonserter. Musiklärarna har inte engagerat sig i att komma med förslag på stipendiater eller att tipsa unga musikbegåvningar om möjligheten att söka stipendier. Utdelning av fribiljetter har genererat få besökande.

4 Styrelsen behöver en generationsväxling. Luften har gått ur de sex som kämpat med föreningens verksamet de gångna åren. Men valberedningen bedömer det vara omöjligt att hitta nya styrelseledamöter.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons