Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juvelen släpper album i höst

/

Annons

Juvelen glittrar mest på den svenska pophimlen just nu. Efter Den 23 januari debuterade han med sin falsettspäckade femspårs-ep "Watch your step" och spelar för fullt på landets klubbar under våren. Men Jonas Pettersson, som han egentligen heter, är knappast någon nykomling. Han har tidigare spelat i synthpopbandet Kamera, bland annat.

– Jag ville göra en massa saker jag inte hade gjort musikaliskt förut. Jag ville göra mer sväng, mer slap-bas och sådant som förut låg ganska långt ifrån svensk indiebandsmusik. Nu har ju det där vidgats vilket är kul, men just då kändes det som förbjuden frukt.

Juvelens elektroniska, souldoftande falsettpop andas både 2000-talets Tough Alliance och 1980-talets slicka soulfunkiga produktioner – i synnerhet till Prince under sin storhetstid. Jonas Pettersson tycker att Prince-referenserna börjar kännas tjatiga, men medger att han haft betydelse för hur Juvelen låter.

– För mig har Prince varit en viktig inspirationskälla, men det som är bäst med honom är att han låter så egen och framför allt skriver väldigt bra låtar. Men jag tycker inte att Juvelen låter så mycket som Prince, säger han.

Soloprojektet säger han att han borde ha tagit tag i för länge sedan. Att det tog så lång tid att hitta till Juvelen, skyller Jonas Pettersson på sin självkritiska läggning.

– Det handlar om hur självutlämnande det är. När det går bra blir man knäpp av det, när det går dåligt blir man ledsen. Det är en uppenbar fara. Det var väl inte det som medvetet fick mig att dröja, men det är laddat och utlämnande. Det är läskigt, inget snack om det.

Jonas Pettersson började göra musik som enmansbandet Juvelen för två år sedan. I likhet med många andra nya stjärnskott har han My Space att tacka för en mycket av sin nyvunna status. Där blev han upptäckt under sommaren och hösten, vilket ledde till skivkontrakt med skivbolaget Hybris. Efter sommaren hoppas han kunna släppa ett fullängdsalbum.

– Men jag är väl den sista generationen över huvud taget som tycker att finns en poäng med det. För min generation gör det ju fortfarande skillnad, då tycker man fortfarande att den riktiga skivan är någonting.

Som en bekräftelse på att musiken finns på riktigt?

– Ja, det är ju skillnad på att ha den i hyllan och att bara ha den i Itunes. Men folk som är tio år yngre tror jag inte har någon som helst sådan känslomässig koppling. Men på ett sätt föredrar jag verkligen ep-formatet. Det känns mer som en komplett enhet. Fyra-fem låtar går att hålla ihop utan att man behöver anstränga sig.

Efter att ha spelat i band under större delen av sitt vuxna liv, har Jonas Pettersson hittat sin nisch som soloartist. Band är inte längre ett alternativ.

– Jag tycker att det är skönt att som nu, få möta folk som en individ och inte som en del i ett stort och odefinierat kollektiv. Det är skönt på ett socialt plan, men framför allt för slippa kompromissa med sitt uttryck.

– Nackdelen är att det blir ensamt ibland. Det är verkligen frihetens pris.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta/Juvelen:

Bakgrund: Jonas Pettersson har tidigare spelat i grupper som Kamera och Pineforest Crunch. Började göra musik som enmansbandet Juvelen för tre år sedan. För ett år sedan gjorde han sin första spelning.

Aktuell: Släppte sin debut-ep "Watch your step" den 23 januari.

Turnéplan: 24/2 Uppsala, 1/3 Dublin, 24/3 Örebro, 29/3 Malmö, 30/3 Borås, 31/3 Umeå, 8/4 Eskilstuna, 3/5 Karlstad, 4/5 Vara, 25/5 Hässleholm.

Mer läsning

Annons