Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julpyntar du tidigt? Grattis, då är du en lyckligare människa

Enligt Metro så står det nu klart att de som börjar att julpynta tidigt är lyckligare människor. I alla fall om man ska tro en brittisk undersökningen som har gjorts.

Annons

Tidningen Metro rapporterar att folk som börjar julpynta tidigt är gladare än de människor som väntar. Det stårt klart efter en undersökning som brittiska sajten Unilad har gjort.

Enligt psykoanalytikern Steve McKeown väcker julpynt barndomskänslor från våra tidigare jular i livet. Det gör folk nostalgiska och väcker minnen från en bekymmersfri barndom (för de som alltså har haft en).

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger McKeown till Unilad.

Psykoterapeuten Amy Morin menar att många pyntar tidigt för att just återuppleva tidiga minnen. Hon säger också att nostalgi gör att vi lättare kan förstå vår egen identitet.

– Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde. Eller att titta på en julgran kan påminna någon om hur livet var när de fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat någon närstående, kan syftet med julen bli en påminnelse av de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

Mer läsning

Annons