Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel från 700 i Hedemora kyrka

Annons

Inte ens hovsångerskor sjunger perfekt alla gånger. Det är inledningsvis förstås ganska malplacerat att lägga på ett gräddigt operavibrato i koralen Den signade dag och i Gounods Bachinspirerade Ave Maria slirar Hillevi Martinpelto sin väg till tonträffen.

I fortsättningen av konserten visar emellertid Martinpelto genomgående hög klass. Hon väger av hur tung röst hon ska använda på ett smakfullt sätt. Det leder till återhållna framställningar av en Ave Maria av Caccini och Regers Marias vaggsång, medan kraftpåslaget är större i Stilla natt.

För Martinpelto nås toppen under konserten med ett strålande framförande av Mozarts Laudate dominum till bra orgelackompanjemang av Lennart Bengts.

Av Lilla kören, Nåskören, Borlänge kammarkör och Falu kammarkör står den sistnämnda i något av en klass för sig och trots vissa intonationsproblem är Falu kammarkörs suggestiva Lux aurumque köravdelningarnas bästa inslag.

Konserten ingick i sångarförbundets 100-årsfirande. Tf landshövding Inger Eriksson höll ett bra tal, en rundmålning av genrer och tider. Konferencieren Lars-Åke Carlsson gjorde bra ifrån sig ända tills mot slutet när det blev väl råddigt.

Och ska man verkligen ägna sig åt så oförblommerat publikfrieri som att som extranummer göra Adams Julsång med inlagda omtag? Kanske. Men bara kanske.

Fast reaktionen blev förstås vad man kunde tro. Jubel.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons