Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistik om gästarbetare blir teater

Annons

Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie Den polske rörmokaren publicerades i Dagens Nyheter för ett år sedan och kallades senare "en hatkampanj" av Anneli Särnblad (s) på dalabänken i riksdagen.

Nu blir problematiken i artikelserien pjäser hos Riksteatern.

-Det känns fantastiskt att närma sig den här svåra frågan på det här sättet, säger en av projektets fyra dramatiker, America Vera-Zavala.

Hennes bidrag handlar om två latinamerikanska byggnadsarbetare.Den ene på väg att bli utslängd ur landet. Den andre har bott här i hela sitt liv, men ses ändå som invandrare.

Det handlar inte om dramatiseringar av de ursprungliga artiklarna, i stället har manusförfattarna fått fria händer utifrån frågor som arbetsvillkor, fördom, gästfrihet och rättighet.

De fyra dramatikerna tar upp olika frågor. Zaremba, som nyligen fick Stora journalistpriset, gör en monolog som ligger nära det självbiografiska, Lena Andersson skriver om fackombudsmannen som deltar i en reklamkampanj och Alexander Ahndoril om en fackordförande som står mitt i den omskrivna konflikten i Vaxholm.

Gemensamt är en minimal rekvisita, för att pjäserna ska kunna spelas överallt. Förhoppningen är att även arbetsplatser ska vara intresserade.

-Tematiken finns överallt. I Stockholm finns städarna i de rika familjerna. I norra Sverige har vi bärplockarna och över hela landet har vi byggnadsarbetare från Polen och andra länder.

Den 16 mars ges pjäsen i Falun.

(TT SPEKTRA) ELIN VIKSTEN

Mer läsning

Annons