Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordkollektiv uppe bland molnen

Annons

Det är tidigt på förmiddagen i Moder Jords lilla grotta på Södermalm. Ursprungligen är det fem av medlemmarna - Kalle Bäccman, Marcella Svensson, Henrik von Euler, David Griese och Anders Rudström - som ligger utspillda över den krämfärgade soffgruppen men som ofta är fallet med Moder Jords Massiva blir gänget bara större och större. Paola Åhlund kommer med en trilskande katt som hela tiden sätter klorna i den madrasserade toadörren och vokalisten Erik Aalto släntrar in med tweedkeps och stenansikte. När fotografen anländer är de tio stycken - och då är ändå bara hälften av bandet på plats.

- Moder Jords Massiva är inte så mycket ett band som en bas för verksamhet och experiment. Många band jobbar som vi men vi säger att alla som är med är bandmedlemmar. Det är bara ett sätt att använda de resurser vi har. Andra sätt är att släppa musik med andra band eller göra videor, säger David Griese.

Moder Jords Massiva började som ett livefenomen där beatmakare och vokalister improviserade fram låtar inför publik. Men 1999 grundade medlemmarna skivetiketten Flora & Fauna och började spela in singlar. Ursprungligen slogs mer än 20 personer om en liten rullbandspelare men i dag har bandet tre studior i källarlokalen på Maria Skolgata.

Nya skivan Från luften är den sista delen i en trilogi. I januari 2002 kom Ur djupen och elva månader senare I jorden. Men tanken bakom skivorna var inte konceptuell utan hade mer med motivation att göra.

- Det var ett sätt att komma i gång, ett sätt att sätta upp ett mål för oss för det här är ett så pass svårhanterligt projekt, säger David Griese.

- Det största är att skivorna har blivit till och att vi fortfarande finns, säger Marcella Svensson.

De tre skivorna är fulla av musikaliska idéer och infall men med fokus på det som svänger - ska, hiphop, reggae och dancehall. Enligt David Giese är det först nu som deras musik och den svenska hiphopen är på samma våglängd.

- När vi släppte vår första platta fanns det en svensk hiphopvåg som var väldigt tillkämpat tuff och hård. Det visade ju sig att det inte var särskilt genuint utan väldigt mycket en pose. Vi har ju bara gjort vår grej och det känns som om det ligger mer i linje med vad som pågår nu.

Ett av de mer udda inslagen på Från luften är polarna i det Helsingforsbaserade reggaebandet Kompostikopla. De bidrar med sång på den finska låten Vesi.

- Tre dagar innan alla låtarna skulle vara färdiga skickade vi en mp3:a till dem via mejl och sade: "Sjung något över det här". Några dagar senare fick vi tillbaka låten med sång, men vi vet inte riktigt vad de sjunger, säger David Griese.

- Den handlar om vatten, att det flyter, inflikar Erik Aalto.

Moder Jords Massiva och Flora & Fauna går emot mycket av det som musikbranschen står för i dag. De är lika delar folkrörelse (registrerad ekonomisk förening), kreativt kollektiv och fritidsgård. Deras musik är ogenerat spretig och bandmedlemmarna är så många att de inte går att avlöna - alla inkomster går tillbaka in i den gemensamma kassan. Vid sidan om MJM:s produktion ger de ut skivor med andra band, regisserar musikvideor och har planer på både bokförlag och långfilm.

- Håller man på riktigt länge så blir man något att räkna med till slut, säger Paola Åhlund. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons