Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordens knölar inom ram

Annons

Rödbetor och morötter är styvmoderligt behandlade i konsten. I renässansens stilleben kunde de dyka upp i överdådiga fruktbarhetsstilleben, men sedan konkurrerades de ut av väna örter och grönska. Citroner och blåbär går bra, men morötter... Myrströms träreliefer som lyser upp väggarna, är ett uppfriskande uppror mot detta vårt sätt att rangordna naturen. I hans robust allmogeröda ramar tronar trinda grönsaker med namnen lite högtidligt ditmålade på latin.

Också de små fröna - så formsköna i sin litenhet - och den mogna säden ramar han in.

Med stor inlevelse har han också fångat vargens natur. Verken "Inhägnad" och "Om människa påminnande" sätter också in människan i naturens sammanhang. Här förefaller hon fångad i sina egna konstruktioner, i civilisationens konfrontation med ursprunget.

Paret Myrström-Faleij, som delar ateljé i Stenberg i Orsa, lever nära naturen och känslan för den märks också i Ullas silversmide.

Pyttesmå myror, ett bi och en daggmask glänser i silver. Den minimala larv, som brukar angripa klematis, får vara med på ett hörn när hon gör ett romantiskt halssmycke med samma växt.

Hundratals smycken i motsägelsefulla stilar fyller hennes montrar, allt från modernistiskt renskalade objekt till moraklockor , älgar och andra miniatyrer. Men bland dem alla står sig de enklaste formerna från naturen fint - som linfröets utsökt slutna kapsel, som fått pryda både hänge och ring.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons