Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johnossi - två polare som bildat en duo och i kväll spelar de på S2

Annons

Johnossi består av en gitarrist och en trummis, inget mer. Några större likheter med amerikanska White Stripes än sättningen finns egentligen inte, men jämförelser med dessa kommer ändå alltid upp.

- Vi gillar dem, de är ett grymt band, men jag ser inte någon poäng i att jämföra oss. John spelar akustisk gitarr genom en rörförstärkare, vilket ger ett annat sound, och jag kan spela, till skillnad från Meg White, säger Ossi, trummis och ena halvan av bandet.

Bandet bildades för drygt två år sedan och många fick upp ögonen för dem när de turnerade med The Soundtrack of Our Lives i höstas. Sångaren John har ett förflutet som skrikare inom hardcoregenren, medan Ossi pysslat med jazz och pop. Från början var det inte så mycket frågan om att bilda ett band, som att två polare ville göra något ihop.

- Han ville börja spela musik igen efter att inte ha gjort det på länge och frågade om jag ville hjälpa till.

Resultatet blev ett gäng låtar som passerade nålsögat. De som inte höll måttet kasserades. Skivan har ett distinkt sound, men är ändå en varierad historia, med utlöpningar åt olika håll.

- Vi försöker att inte hålla oss till en viss riktlinje. Vi har inget manifest om hur det ska vara. Vi kan mycket väl tänka oss att ta in andra instrument i framtiden. På plattan är det lagt en basgång på någon refräng, men oftast har det inte behövts.

- Vi satsar mer på att utveckla Johns gitarrljud och lägga till olika typer av effekter.

Musikalisk näring hämtar Johnossi främst från sig själva - att sitta i studion och replokalen.

- Att veta att nästa låt man gör kan bli helt grym. Sedan har vi inte hållit på så länge och kommer att utvecklas lika mycket det här året som vi gjort hittills.

När Johnossi spelar live så är de noga med att ge publiken valuta för pengarna, menar Ossi.

- Vi vill ge hundra procent. Är det mindre folk blir det mer intimt, men det funkar också bra.

- Men vi kommer att dunka på även om det bara är två personer i publiken.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons