Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannespassionen under knepiga betingelser

Annons

När Riksteaterns uppsättning av Pizzeria Gasolino i kväll ges i Falun och i övermorgon i Borlänge, fortsätter föreställningen också att ta in lokala kändisar i rollen som geten. I Falun spelar gitarristen Clas Yngström rollen och i Borlänge är det nämndkanslichefen Jan Hercules som får getskägg.

Musik | klassiskt

Johannespassionen

av J S Bach

Kristine kyrkokör, Kristine ungdomskör

Barockorkester

Johan Lindström, dirigent

Solister: Brian Burrows (evangelist och tenor), Gunnar Klum (Kristus), Lars Arvidson, (Pilatus och bas), Linda Jansson (sopran), Anette Taranto (alt)

Publik: ca 250

Kristine kyrka, Falun, 3/4

Duktiga musiker spelade på tidstrogna instrument då de i lördags ackompanjerade Kristine kyrkokör och Kristine ungdomskör och sångsolister, under ledning av unge dirigenten Johan Lindström. Verket som framfördes var Johannespassionen av J S Bach. Musiker, körsångare och solister kämpade med kyrkans stora akustik. Trots fina insatser hade både kör och solister svårt att tränga igenom den tjocka orkesterklangen och nå ut. Särskilt svårt hade Annette Taranto i altpartiet. Synd, för hon har en vacker röst. Basen Lars Arvidson imponerade mest röstmässigt. Brian Burrows tog över det tenorparti som Anders Andersson egentligen skulle ha sjungit. Andersson hade drabbats av sjukdom. Brian Burrows fick alltså sjunga dubbla roller - tenorsolist och evangelist. Burrows hade ett bra sceniskt uttryck och var en färgklick. Däremot var rösten tunn och han hade problem att träffa höjdtoner ibland då tempot höjdes. Men att vara evangelist i Johannespassionen är ingen lätt uppgift. Solisterna hade genomgående en bra textning - en kvalitet som inte är allt för vanlig.

Lokala getskägg i Pizzeria Gasolino

Uppsättningen fick en i huvudsak uppskattande recension i den här tidningen den 22 februari, efter länspremiären i Ludvika.

IDA BRÄNNSTRÖM

Mer läsning

Annons