Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannespassionen i Leksand

Annons

Åter i Dalarna. Hedvig Eriksson är tillbaka för att i Leksand i morgon framträda i den roll hon gjorde med sådan framgång i Stora Tuna i mars 2002.

Foto: JOHAN LUNDAHL/Arkiv

På söndag ges Bachs Johannespassionen i Leksand. Passionsdramat leds musikaliskt av församlingens egen Henrik Alinder, som har rätt i att verket är bland de viktigaste i musikhistorien.

Några av solisterna är identiska med dem som gjorde verket med sådan framgång i Stora Tuna kyrka i mars 2002.

Det gäller sopranen Hedvig Eriksson, född Åberg i Falun, numera bosatt Västra Bodarna, efter att ha bott i London 1994-1999 och studerat på Guildhall tre år.

Hennes specialitet är den tidiga musiken - medeltid, renässans och barock. Hon har kanske mest sjungit sakrala verk, men har även profan musik på repertoaren.

Johannespassionen sjunger hon någon gång om året och första gången var just i Leksand 1992. Hedvig Erikssons parti omfattar två sinsemellan olika, kommenterande arior.

Också countertenoren Mikael Bellini som sjunger altpartiet var med i Stora Tuna. Han är bosatt i Siljansnäs sedan drygt två år.

Tenoren Olof Lilja gör rollen som evangelisten.

Publiken minns Lilja som en utsökt Mozarttenor som agerade med humor och sjöng med stora lyriska kvaliteter i Folkoperans turné med Enleveringen ur Seraljen förra våren.

Basen Patrik Sandin från Leksand sjunger rollen som Kristus.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons