Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jezewski lirar godingar på musik- och motorfest

Annons

Efter tiden med The Boppers kan Peter Jezewski titulera sig mångsysslare. Huvudsaken har varit det egna bandet Peter and the Chiefs, men han har även varit ägare till vägkrogen Chiefland bar med tillhörande studio (vid orten med det smakliga namnet Grillby), uppfunnit och fått patent på en brevlåda och agerat på teaterscenen.

- Vägkrogen lade vi ner efter 5-6 år. Just när vi började få snurr på det så började byggnaden rasa ihop. Nu har vi en konferens- och festanläggning i 50-talsmiljö utanför Bålsta dit vi flyttat studion.

När han kommer till Älvdalen har han inte trion The Chiefs bakom sig, utan ett tillfälligt ihopplockat band. Anledningen är att den ordinarie trummisen blev allvarligt knivskuren i våras och det var oklart om han skulle repa sig i tid.

- Men jag ville ändå tacka ja till spelningen, säger Peter Jezewski.

Repertoaren är dock densamma som med The Chiefs. Boppershitsen har en självklar plats. Dem kommer han inte undan.

- Jag provade att skippa dem -93, men det funkade inte - man kom i konflikt med publiken. Men vi kommer att köra två låtar från den senaste plattan också och lite Beatles och Elvis. Det mesta kommer folk att känna igen, både musiken och frisyren.

Till Peter Jezewskis nyare sysselsättningar hör musikteater. Han har medverkat i föreställningarna Jerka med Jerry Williams och Happy Birthday - 50 years of rock 'n' roll.

Till hösten är han med i föreställningen Ung Rebell på Scalateatern, tillsammans med Louise Hoffsten, Karin Wistrand från Lolita Pop och skådespelerskan Marika Lagercrantz. Repetitionerna börjar i september och premiären är den 20 oktober.

- Ledningen tyckte väl att jag gjorde bra ifrån mig i Jerka, det var kul att få den förfrågan. Jag har aldrig varit så nervös som i Jerka, när man plötsligt skulle agera och säga repliker.

Ung rebell handlar om rockens kvinnor och Peter Jezewskis roll ska fungera som en motvallsgubbe, till en början skeptisk till den kvinnliga inblandningen.

Omvändelsen är naturligtvis självskriven.

- Jag ser verkligen fram emot det. 45 föreställningar är bokade i höst, sedan får vi se.

De gamla kompisarna i The Boppers har han inte mycket kontakt med i dag. På senare år har de gjort en del saker tillsammans, bland annat nämnda Happy Birthday - 50 years of rock 'n' roll förra året.

- Det rann ut i sanden sedan. Jag tror inte ens att vi har samma musiksmak längre. Men vi har något speciellt ihop i alla fall, det märktes när vi spelade tillsammans.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons