Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerry Williams har avlidit

Jerry Williams är död. Musiksverige sörjer en rockikon som beskrivs som ödmjuk, omtänksam och generös - men också som en artist som älskade att stå på scenen framför allt annat.
- Han var en fruktansvärt bra liveartist, väldigt folkkär men har alltid haft sin integritet. Han har verkligen levt för musiken, säger Miss Li till TT.

Annons
Jerry Williams på

Bildextra: Se bilderna på Jerry Williams i Dalarna genom åren [+]

Jerry Williams gick bort i söndags efter en kort tids sjukdom, enligt hans bokningsbolag Blixten & Co.

Leif "Blixten" Henriksson, bolagets grundare och nära vän till Jerry Williams, beskriver sångaren som ödmjuk, varm och omtänksam.

"Han brydde sig alltid om alla andra och satte dem alltid i första sätet, att han var osjälvisk är en underdrift. I nästan 50 år har han funnits runt mig, mer eller mindre dagligen, så sorgen och saknaden jag känner just nu går inte att beskriva i ord", säger han i ett uttalande till TT.

Jerry Williams blev 75 år. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Under det tidiga 1960-talet, som frontfigur i bandet The Violents, började Jerry Williams resa mot att bli en folkkär rockikon. Men trots att han också varit medlem i Alarm och Roadwork är det som soloartist som Jerry Williams främst är känd. I hans låtkatalog finns hits som "It started with a love affair", "I can jive", "Did I tell you" och "Who's gonna follow you home".

- Han lyckades hålla sig kvar lite på sidan om. Tack vare flitigt arbete har han blivit en legend och folkkär hela vägen, och sedan hittade han producenten Ola Håkansson, som gjorde att han kunde utveckla sig och göra musiken modernare, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

Rocksångaren Jerry Williams uppträder på Cirkus i Stockholm 1979. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg / TT /

Genom åren blev det totalt ett tjugotal album. Jerry Williams förekom också ofta i radio och tv, där han på bred stockholmska pratade om rockmusik. Men det var på scenen som sångaren hörde hemma. Enligt musikjournalisten Håkan Lahger älskade han att stå på scenerna i folkparkerna och göra krogshower.

- Han är hundra gånger bättre på scen än på skiva. Ett Jerry Williams-album kan bli ganska tjatigt, men på scen var det något helt annat. Det var där han föddes som artist. Scenen var hans hemmaplan, inte skivstudion, säger han och beskriver sångaren som en "oerhört traditionell rockartist".

Jerry Williams scennärvaro är också det som artistkollegan Svenne Hedlund minns starkast.

- Jag minns honom som Sveriges och kanske Europas största rocksångare tack vare det rörelseschema han hade på scenen. Han rörde sig skitsnyggt, han hade en instuderad koreografi redan från början, han var otroligt rörlig och hade en bra och egen röst. Vi har förlorat en bra rocksångare, säger han.

Jerry Williams uppträder på Gröna Lund i Stockholm 1966. Arkivbild.Foto: Bo Schreiber / TT /

Den senaste tiden arbetade Jerry Williams på en ny skiva, tillsammans med bland andra Linda "Miss Li" Carlsson.

- Han hade börjat jobba med ett nytt album, som låg i startgroparna, och han frågade mig personligen om jag ville vara med och skriva och jag blev väldigt glad över det. Vi har alltid haft bra kemi och kul tillsammans och jag tror att han har gillat det jag gör och det jag står för, vi har bara klickat, säger hon.

- Även om jag visste att han var lite krasslig så var jag inte beredd på det här.

Operasångerskan Malena Ernman har också jobbat med Jerry Williams, både på skiva och på scen. 2015 läste Malena Ernman "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm och då hoppade Jerry Williams in och gjorde en duett med henne.

- Det var den mest generösa, riktiga, människa jag någonsin träffat, tror jag. En ödmjuk, inlyssnande, fantastisk, empatisk person. En väldigt speciell människa, säger Malena Ernman.

Av Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och statsminister Stefan Löfven (S) lyfts Jerry Williams också fram som en viktig röst för arbetarklassen.

- Hans grundvärderingar, det var arbetarrörelsens. Det är ingen tvekan om det. Att han röstade på ett annat parti, det får man ha respekt för, säger Stefan Löfven vars favoritlåt med Williams är hans tolkning av John Lennons "Working class hero".

Jerry Williams blev 75 år.

Erik Åberg/TT

Emma Gyllestad/TT

Gustav Sjöholm/TT

Linus Brännström/TT

Fakta: Jerry Williams

Jerry Williams hette egentligen Erik Fernström. Han föddes 1942 i Solna, norr om Stockholm.

Han slog igenom 1962 tillsammans med kompgruppen The Violents och låtarna "Darling Nelly Gray" och "Twistin’ Patricia". Därefter var han ledande i Sverige inom traditionell rock’n’roll.

Under åren 1967_71 hade Williams en period med soul- och rhythm & blues-inspirerad musik. Efter två år med soulkompbandet Alarm 1972-73 och hiten "Cotton Jenny" återgick han till renodlad rock’n’roll och spelade 1976-84 med kompgruppen Roadwork.

Williams spelade in ett tjugotal album, bland annat "Mr Dynamite" (1963), "Dr. Williams|&|Mr. Dynamite" (1969, med hiten "Keep on"), "JW" (1989, med hans största singelhit "Did I Tell You"), "Kung i blodet" (1998, med hiten "Sista skeppet tillbaka"), "Sweet sixty" (2002), "Alright" (2011) och "Ghost rider" (2015).

Jerry Williams hörde till Sveriges populäraste folkparksartister, spelade musikal, gjorde krogshower och var programledare i radio och TV.

1992 gav han tillsammans med Bo Rehnberg ut boken Jerry: självbiografin.

Under sin karriär tilldelades Jerry Williams flera utmärkelser. 1985 mottog han LO:s kulturstipendium och fyra år senare belönades han med en Grammis för albumet "JW". 2010 tilldelades sångaren sin andra Grammis, då som hederspris. 2014 tilldelades Jerry Williams Sveriges kompositörer och textförfattares hederspris

Källa: Nationalencyklopedin.

Mer läsning

Annons