Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie går till riksfinal

Annons

Musik direkt | Borlänge

Återigen är dalavinnaren i den årliga rikstäckande tävlingen för svensk osignad musik - Musik direkt - utsedd.

Med scennärvaro, stämningsskapande, enkelhet och bra texter som motivering var det singer/ songwritertjejen Jennie Ståbis som med sina lågmälda och melodiösa gitarrballader stod sig bäst i ett relativt jämnt och främst metalorienterat startfält.

De tolv artister och band som under lördagskvällen gjorde upp om segern på Cozmoz i Borlänge har under mars månad utsetts vid tre olika deltävlingar - i Säter, Rättvik respektive Vansbro. En sju personer stark jury bedömde bland annat akternas musikaliska kvalitet, förberedelse/presentation och originalitet enligt en poängmall.

Och de sammanlagda poängen gjorde att topptrion blev en toppkvartett, då Faluviolinisten Kersti och hårdrockarna i Falubandet Mustain fick dela på tredjeplatsen. Andraplatsen tillföll Hartwig, även de från Falun, som valt att benämna sin musik som "hårdrå".

Vidare till riksfinalen, som i år går av stapeln i Per Gessles Halmstad den 20-22 maj, går alltså 16-åriga Orsatjejen Jennie Ståbis, som till vardags läser musikinriktningen på det estetiska programmet i Leksand. Trots sin ringa ålder har hon hunnit medverka i fyra års upplagor av Musik direkt. Förra året var första gången hon tog sig till länsfinalen, men att hennes lågmälda gitarrpop i år skulle räcka ännu längre än så var inget hon var beredd på.

- Jag är helt chockad, jag hade ju tänkt åka hem i pausen! erkände en trött men lycklig Jennie som nu närmast såg fram emot mat och sömn hemma i Orsa.

Det var för cirka sex år sedan som Jennie först började skriva och spela egna låtar. Nuförtiden är musiken en stor del av hennes liv, hon spelar både ensam och tillsammans med kompisar, och har haft en del spelningar i hemtrakterna.

Som fallet nog är med de flesta av tävlingsdeltagarna är Jennies förhoppning att någon dag kunna leva på sin musik, och i och med lördagens seger har hon åtminstone tagit ett steg i rätt riktning.

Själv hade hon tippat Mustain som kvällens segrare, men var glad att så inte blev fallet:

- Att spöa alla hårdrockarna var det bästa med hela kvällen! sade hon.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons