Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazztinget mitt i grönskan

Annons

En något ovanlig spelmansstämma hade premiär igår kväll. Det var Jazztinget i Husby, som drog i gång med en hyllnig till den bortgånge profilen Rolf Hedéen från Hedemora.

Vid värdshuset i Husby, som är beläget vid Dalälvens strand, ljöd tonerna från "Kurre" Jernbergs trombon och Rut Åsenlunds röst. Bland annat spelade de " I fall in love to easily" av Hugh Stein, som han skrev 1945. Hans solon möttes med applåder från den tunnsådda publiken. Vädret höll folk hemma och regnmolnen hängde tunga över landskapet.

I bakgrunden stod "Jonken" eller Lennart Jonsson, som han egentligen heter med sin tenorsax och lyssnade på "Kurre" Jernberg.

- Han spelar enastående vackert, sade han.

Jonken minns Rolf Hedéen.

- Han var en klippa och var lyhörd. Han visste vad han höll på med, det är inte alla som gör det.

Konferenicier och den före detta radiomannen Bengt "Polo" Johansson fanns med på scenen och gav publiken matnyttig information om musiker och deras verk. Och informationen var detaljerad.

- Det är inte klokt vad du minns, utbrast Rut Åsenlund.

I dag går Jazztinget in på sin andra dag med bland annat Jazzturer på M/S Dala-Husby och swing. Och som vid andra spelmansstämmor blir det buskspel, dock utan dragspel och fioler. Dagen avslutas med dans.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons