Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzig surrealist i Rättviks konsthall

Annons

konst | Rättvik

Måleri, mobiler och grafik

Leif Ericson

Rättviks konsthall

14/9 - 20/10

Det finns en fläkt från den centraleuropeiska bild- och cirkusvärlden i Leif Ericsons verk. Men det är inte så konstigt: Dels hade Ericson under sin studietid på Valand Ungernfödde Endre Nemes som lärare. Dels har han inhämtat mycket av sin inspiration i karnevalernas och dockteaterns hemländer, främst Tjeckien.

Nemes uppmuntrade till den informella lössläppta stilen, som Leif Ericson sedan utvecklade på sitt eget sätt, men utan mörka undertoner. I hans fantasivärld finns

i stället ett slags barnslig oskuldsfullhet som levs ut i naivistiskt bildberättande och klara konstrasterande färger.

Igenkännbara firgurer ur underhållningens och sagans världar gör sina piruetter i vår värld av absurditeter och tokerier. Verklighetens befängdheter skruvas till och blir delar i en surrealistisk mosaik.

Collaget är en bra teknik i sammanhanget, liksom mobilen. Precis som många generationskamrater har Leif Ericson en förkärlek för det som svänger och rör sig.

Leif Ericson har, inte oväntat, arbetat en hel del för och med barn. På Södra skolan i Falun hänger några av hans sagofigurer.

Rättviks konsthall är en tacksam miljö för rörliga former i rum och tak. Målningarnas humor och klatschiga affischkänsla tar också loven av det stora rummets högtidlighet.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons